30 U 10 DANA

Sve više samoubojstava farmera u Indiji

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 04.04.2010 11:42
  • Objavljeno 04.04.2010 u 11:36
indija farmer

indija farmer

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Više od 30 indijskih farmera, kojima je zbog dugova prijetio gubitak njihovih gospodarstava, u posljednjih su deset dana počinili samoubojstvo u zapadnoj državi Maharashtri, javila je televizijska postaja NDTV

Samoubojstva farmera uzgajivača pamuka dogodila su se u okrugu Yavatmal u istočnoj regiji Vidarbhi koja se proteklih godina suočava s dubokom krizom i urušenim gospodarstvom.

Državne vlasti još nisu potvrdile seriju samoubojstava koja su se, kako navodi televizija, sva dogodila u proteklih deset dana napodručju koje se nalazi oko 600 km sjeveroistočno od glavnog grada te indijske savezne države Mumbaia.
Nevladina organizacija koja se brine za prava poljoprivrednika u toj regiji, Vidarbha Jan Andolan Samiti (VJAS), objavila je kako su farmeri bili prezaduženi kod banaka, a kako zbog suše nisu mogli servisirati kredite, zadužili su se i kod privatnih zelenaša. Predsjednik VJAS-a Kishor Tiwari tvrdi da su banke i privatni zajmodavci od farmera tražili povrat sredstava i obrušili se na njih zahtjevima za ovrhu, nakon čega je počela serija samoubojstava.

Prema statistici indijske vlade, od 1997. se u Indiji zbog dugova ubilo više od 180.000 farmera. Osim u državi Maharashtri, najveći broj samoubojstava malih poljoprivrednika bilježi se svake godine u državama Andhra Pradeshu, Karnataki i Madhya Pradeshu te Chhattisgarhu, a broj samoubojstava malih farmera zbog prezaduženosti svake godine raste.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi