ANKETA

Sve više Katalonaca protiv nezavisnosti

16.11.2019 u 22:11

Bionic
Reading

Samostalnost Katalonije podržava 41,9 posto stanovnika te španjolske pokrajine a protivi joj se njih 48,8 posto, sudeći prema anketi katalonske javne institucije za istraživanje javnog mišljenja Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) objavljenoj u subotu a provedenoj prije nego što je španjolski sud osudio na dugogodišnje kazne zatvora dužnosnike koji su organizirali referendum o katalonskoj nezavisnosti

Ispitanici u anketi su bili upitani: „Želite li da Katalonija bude samostalna država?“

Anketa je pokazala da opada broj onih koji traže odcjepljenje od Španjolske. Kada je katalonska vlada u listopadu 2017. organizirala referendum, kojeg je bio zabranio ustavni sud, za samostalnost je bilo 48,7 posto ispitanika.

Taj je broj sada pao za gotovo 7 postotnih bodova.

Najnovija anketa provedena je od 16. rujna do 7. listopada, tjedan dana prije nego je Vrhovni sud izrekao osuđujuće presude za dvanaestero katalonskih dužnosnika koji su organizirali referendum a onda proglasili republiku Kataloniju, koja nije zaživjela u stvarnosti. Nakon presude u Kataloniji su izbili često nasilni prosvjedi u kojima su sudjelovale stotine tisuća ljudi.

U Kataloniji su prošlu nedjelju, na parlamentarnim izborima u Španjolskoj, stranke za nezavisnost osvojile 23 mjesta a stranke za cjelovitost Španjolske 25 mjesta, što bi također trebalo upozoriti da je pobornika samostalnosti manje od 50 posto među 7,5 milijuna stanovnika.