LONDON U MUKAMA

Sve više državnika odbija VIP autobuse za kraljičin sprovod i zahtijeva Bidenov tretman; on stiže u 'Zvijeri'

15.09.2022 u 10:06

Bionic
Reading

Neobična diplomatska situacija odvija se u Velikoj Britaniji uoči pogreba kraljice Elizabete II. Sve više svjetskih državnika traži dopuštenje da ih se izuzme od predloženog protokola vožnje posebnim autobusima i da im se dopusti dolazak službenim vozilima, kako je to omogućeno američkom predsjedniku Joeu Bidenu

S obzirom na to da će svečana povorka u ponedjeljak biti jedna od najvećih u povijesti Velike Britanije, kao i da će sprovodu nazočiti mnogobrojni svjetski čelnici i plemstvo, taj događaj predstavlja velik sigurnosni izazov.

Joe Biden, koji je u srijedu razgovarao s novim britanskim kraljem te mu prenio 'veliko divljenje američkog naroda prema kraljici Elizabeti', izvijestili su iz Bijele kuće, trebao bi imati poseban tretman.

Portal Politico doznaje da se neke države protive zahtjevu Ureda za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj (FCDO) da većina stranih šefova država parkira svoja vozila na lokaciji u zapadnom Londonu i transferira se do Westminsterske opatije posebnim autobusima, u društvu kolega državnika.

Diplomati iz pet zemalja, uključujući neke iz skupine G7, rekli su za Politico da žele iznimke za svoje čelnike, pozivajući se na njihovu starost ili sigurnosne razloge. Ponukani su izjavom glasnogovornika premijerke Liz Truss, koji je rekao da će 'zabrana automobila' zapravo biti samo smjernica i da će aranžmani za čelnike varirati ovisno o individualnim okolnostima. Transfer autobusom neće se primjenjivati ​​na čelnike poput američkog predsjednika Joea Bidena, potvrdio je Timesu izvor iz britanske vlade. Očekuje se da će Biden doći na sprovod u svojoj blindiranoj limuzini, poznatoj i kao 'Zvijer'.

  • +4
'Zvijer' (The Beast) američkog predsjednika Joea Bidena Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET / POOL

Drugim čelnicima s posebnim sigurnosnim zahtjevima, poput izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga, također bi se mogao dopustiti vlastiti prijevoz.

Strani diplomati u Londonu sada traže da se i šefovima njihovih država osigura isti tretman kao i Bidenu kako bi se poštedjeli onoga što neki smatraju poniženjem - vožnje autobusom za nacije 'manjeg značenja'.

  • +12
Kilometarski redovi građana koji žele odati počast kraljici Izvor: Profimedia / Autor: Hesther Ng/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Pokušavam osloboditi naše iz autobusa', priznao je jedan veleposlanik, dodajući da zasad nema puno sreće s time.

'Naš predsjednik rado ide autobusom ako mu se tako kaže, ali on ima više od 80 godina, pa ako postoji način da to izbjegnemo, pokušat ćemo', rekao je drugi visoki diplomat.

Među čelnicima postoji i zabrinutost zbog potencijalnih suputnika u VIP autobusima. FCDO je u utorak održao brifing s predstavnicima svih zemalja koje planiraju poslati čelnike na sprovod, ali bez potrebnih detalja o transferu.

  • +14
Djeca kraljice Elizabete II pratila su mrtvačka kola do crkve u Edinburghu Izvor: Profimedia / Autor: Stuart Wallace / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Logistički izazov je ogroman... Pokušavaju nas uvjeriti da prihvatimo autobuse, govoreći da je tako mnogo lakše upravljati svime', rekao je jedan sudionik.

Treći veleposlanik, iz europske zemlje čiji se čelnik ne protivi korištenju autobusa, rekao je da će neki šefovi država koji nisu navikli putovati zajedničkim autobusom taj plan vidjeti kao izazov njihovoj 'muškosti'. 'Ako ne poznajete dobro svog šefa države, ne znate bi li on to prihvatio, što može biti vrlo teško za veleposlanike', rekao je izaslanik za Politico.