NESUGLASICE SU OSTALE

Kako je odnos princeze Diane i kraljice Elizabete II gotovo preko noći zahladio

15.09.2022 u 06:34

Bionic
Reading

Iako su se isprva prilično dobro slagale, s godinama se njihov odnos počeo komplicirati, da bi na kraju princeza Diana i kraljica Elizabeta II u potpunosti zahladile svoj odnos

Bilo je to 1980. godine kada je prestrašena Diana Spencer trebala otići na treći spoj s budućim suprugom, princem Charlesom. Datum je odabran i padao je na vikend, tijekom kojeg su njih dvoje trebali otići u Gulp, u kuću njezine buduće svekrve, kraljice Elizabete II, na selu.

Iako Spencerovi nisu bili autsajderi kada je riječ o kraljevskoj obitelji jer je Dianin otac služio kao kraljičin konjušar i bio zadužen za kraljevske konje, a ona je odrastala igrajući se s prinčevima Andrewom i Edwardom, činjenica da je u dvorac Balmoral došla ‘na audiciju’ za buduću suprugu princa Charlesa skamenila ju je.

Unatoč početnoj nervozi, Diana je, kako je iznijela Tina Brown u biografiji princeze iz 2007. godine, dobro znala što treba napraviti kako bi impresionirala obitelj. Bez puno razmišljanja otišla je pecati, jahala je konje, uživala je na oštrom škotskom vjetru. Sve to oduševilo je kraljicu te ju je smatrala šarmantnom i prikladnom za svog sina, jer da nije bilo tako, Diana nikada ne bi dobila priliku koja joj je pružena.

Njezin život, od velikog vjenčanja preko razvoda braka pa sve do prerane smrti, postao je tema raznih knjiga, televizijskih emisija i filmova, no pravu istinu o životu u kraljevskoj obitelji princeza Diana ponijela je sa sobom u grob.

Kada je riječ o odnosu koji su imale princeza Diana i kraljica Elizabeta II, teško ga je opisati, ali i razumjeti, osobito jer pokojna kraljica nikada nije željela komentirati svoju snahu. Ali da ju je itekako poštovala, pokazala je kada je na Dianinom pogrebu prekršila protokol i naklonila se njezinom lijesu.

  • +6
Princeza Diana i kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: UPPA/Photoshot / Avalon / Profimedia

Po svemu sudeći, kraljica je na samom početku njezine veze s Charlesom prihvatila Dianu iako je bila pučanka iz više klase.

‘Princ je u toj fazi života bio iznimno blizak s majkom. Večerali su zajedno svake večeri kada su bili u Buckinghamskoj palači, pa je Diana bila česta tema njihovih razgovora. Iako se, kada je u pitanju bio njegov brak, nje to nije izravno ticalo, ona je svojim kimanjem i raspoloženjem jasno dala do znanja da je Diana najbolji odabir’, napisala je Ingrid Seward u svojoj knjizi ‘The Queen and Di’.

Nakon kraljevskog vjenčanja i udaje za princa Diana je ipak odlučila držati se podalje od svekrve. Iako ju je smatrala dopadljivom, s druge joj je strane Elizabeta bila zastrašujuća, a napetosti između njih dvije, ali i Diane i cijele kraljevske obitelji, počele su kada je njezin brak s Charlesom zapao u krizu. Kada su postali glavna tema tabloida, ali i kada je otkriveno da Diana pati od bulimije, njezin odnos s kraljicom dodatno se pogoršao.

  • +52
Kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Diana je svojedobno otkrila kraljevskom biografu Andrewu Mortonu kako je kraljica smatrala da su problemi u njihovom braku počeli jer se Charles nije mogao suočiti s njezinom bulimijom.

Iako se Diana pokušala povjeriti svojoj svekrvi i otkriti joj svoje probleme, kraljica je to ignorirala. Čak i kada bi je odlučila primiti, prvo bi je natjerala da čeka duže vrijeme.

Zanimljivo je to da je u javnosti, čak i kada su krenule glasine o prinčevoj nevjeri, Diana i dalje podržavala Charlesa i govorila da je dobar otac i suprug. ‘To nisu bile riječi koje je govorila kraljici na njihovim privatnim sastancima, kada bi rekla da je Charles iznevjerio monarhiju’, otkrila je Seward.

Kraljica se zbog svih tih silnih priča više nije mogla nositi sa svojom snahom, posebice nakon što su stvari počele izmicati kontroli, zbog čega je njihov odnos zahladio. Elizabeta je počela izbjegavati susrete s njom, a svoj odnos nisu popravile prije princezine smrti.