KOSOR ZA N1

'Sve sam sklonija ideji da se predsjednika bira u Saboru'

21.10.2015 u 12:22

Bionic
Reading

Bivša premijerka Jadranka Kosor gostovala je na N1 televiziji, gdje je komentirala aktualnu političku situaciju. Kosor na izbore izlazi u V. izbornoj jedinici kao nezavisna kandidatkinja u okviru koalicije Uspješna Hrvatska, koju su oformili političari čija se karijera također nalazi u silaznoj putanji, bivši predsjednik Ivo Josipović i bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić

Kosor je u razgovoru za N1 kazala da se upravo u V. izbornoj jedinici najviše osjeti izbjeglička kriza i smatra da bi to mogla biti tema kampanje. 'Bit ću u prilici suočiti se s ljudima koji su prvi na listama, to su prije svega gospodin Ronko s SDP-ove list i Galić s HDZ-ove', kazala je Kosor. Bivša premijerka nezadovoljna je što na listama nema dovoljan broj žena, a one koje su na listama, u načelu su pozicionirane vrlo nisko. 'Moguće je da će Sabor imati još manje žena ovog puta. Većina vodećih ljudi su muškarci, jako se teško baviti politikom ako imate malu djecu. Ja to znam, moj sin je imao šest godina kad sam se ja počela baviti politikom, to je jako teško i ja još uvijek imam grižnju savjesti', objasnila je Kosor.

Govoreći o izbjegličkoj krizi, Kosor je kazala da su odnosi sa susjedima narušeni jer nema prave i otvorene komunikacije između lidera. 'Nisam se čula s gospodinom Pahorom od one situacije oko arbitraže. Mislim da se naši susjedi ne ponašaju u skladu s onim što bi dobrosusjedstvo trebalo značiti i svu krivnju oko izbjegličke krize svaljuju na Hrvatsku', smatra bivša hrvatska premijerka.

Upitana da komentira izjavu premijera Milanovića koji je rekao da Hrvatskoj ne treba predsjednički sustav i da bi se predsjednik trebao birati u Saboru, Kosor je kazala da je prije žestoko branila ustavne odredbe o izboru predsjednika, no sad je sve sklonija tome da se predsjednik bira po uzoru na neke stabilne demokratske zemlje, u parlamentu.

Kosor je uvjerena da sljedeća vlada, tko god je formira, neće biti stabilna i da ćemo imati nove izbore puno prije isteka punog mandata od četiri godine. 'Čekaju nas najneizvjesniji izbori u povijesti, mislim da dok se ne prebroji zadnji listić, nećemo znati pobjednika. Zato je važno da nadzor nad biračkim mjestima bude maksimalan, da se ne dogodi lažiranje glasova', poručuje Kosor.

Na upit što ako predsjednica ne ponudi mandat onome tko ima relativnu većinu, Kosor kaže da je Ustav po tom pitanju vrlo jasan. 'Mandat dobiva onaj koji predoči jasnu potvrdu da uživa povjerenje većina budućih zastupnika u Saboru. Tako je bilo uvijek. U 2009. kada je bivši premijer odstupio, ja sam morala prikupiti 76 potpisa da bih otišla Mesiću i da bi mi on dao mandat. To je isto bila riskantna situacija', prisjetila se Kosor.