doba koronavirusa

Sve popularnija stranka Angele Merkel zbog upravljanja krizom

21.03.2020 u 14:36

Bionic
Reading

Demokršćanska unija CDU/CSU profitira od kriznog upravljanja njezinih vodećih političara poput Angele Merkel što pokazuje porast popularnosti u ispitivanju javnog mnijenja što ga je u subotu objavila tv postaja RTL

"Demokršćanska Unija profitira od toga da pored njemačke kancelarke i njezinog ministarstva zdravstva i bavarski premijer Markus Soeder u javnosti istupa kao političar koji čvrsto vodi i poduzima potrebne mjere", rekao je Manfred Guellner, direktor instituta Forsa koji je za potrebe televizijskih postaja RTL i NTV proveo istraživanje.

Prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja unija CDU/CSU je u usporedbi s prethodnim tjednom osvojila tri posto i vratila se na 32 posto. Time je nastavila trend oporavka nakon pada popularnosti uzrokovanog previranjima na vrhu stranke.

Istodobno stranka Zeleni, čija je popularnost rasla proteklih mjeseci, bilježi pad popularnosti od četiri posto te je sad podržava 20 posto birača.

"Vrh stranke Zeleni kod mnogih građana izaziva simpatije ali ga u vrijeme koronakrize malo ispitanih smatra kompetentnim", objašnjava Guellner.

Najveće gubitke je pretrpjela nacionalno-populistička Alternativa za Njemačku koja je po prvi put od rujna 2017. pala ispod 10 posto.

"AfD-ov stav 'protiv svega' očito ne pada na plodno tlo u vrijeme krize. AfD građani ne smatraju nimalo kompetentnim za rješavanje krize", zaključuje Guellner.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) koja je na vlasti zajedno s unijom CDU/CSU i s kojom zajednički donosi odluke o mjerama protiv širenja koronavirusa, nije profitirala poput demokršćana te i dalje uživa podršku svega 15 posto građana.

Većina građana, njih 61 posto, smatra da će se kao posljedica koronakrize gospodarsko stanje u zemlji pogoršati.