zaglavili su

Vraćanje 200.000 njemačkih turista kući moglo bi potrajati dva tjedna

20.03.2020 u 22:21

Bionic
Reading

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je u petak da očekuje da proces povratka njemačkih državljana koji su "zaglavili" u inozemstvu zbog koronavirusa potraje još dva tjedna. "Vjerojatno ćemo biti u mogućnosti vratiti u Njemačku oko 10 000 ljudi u narednim danima", rekao je Maas njemačkoj televiziji ARD.

Vjeruje se da je do 200 000 njemačkih turista izvan zemlje, rekao je ministar vanjskih poslova te podsjetio Nijemce da obrate pozornost na njegovo nedavno upozorenje po pitanju putovanja barem do kraja travnja.

Bilo bi "vrlo neodgovorno sada putovati u inozemstvo jer putnici moraju računati s tim da se vjerojatno dugo neće moći vratiti u Njemačku", rekao je Maas.

Zemlje diljem svijeta zatvorile su svoje granice uslijed brzog širenja koronavirusa te ograničile dolazne i odlazne letove.

Maas je ranije ovaj tjedan najavio da će njemačka vlada vraćati svoje državljane iz regija koje više ne nude redovne letove u Njemačku.

96 000 njemačkih turista vraćeno je kući do ponedjeljka, uz pomoć njemačkog avioprijevoznika Lufthanse i brojnih turističkih agencija. Preostalih 144 000 putnika izrazilo je do petka ujutro na stranicama ministarstva želju za povratkom kući.