SRPSKI PREDSJEDNIK U ZAGREBU

Sve o Vučićevu posjetu: Kad stiže, s kim se sastaje i gdje biste mogli zapeti u prometu

12.02.2018 u 06:50

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić oko 10 sati trebao bi sletjeti u zagrebačku zračnu luku, čime će započeti njegov dvodnevni posjet Hrvatskoj, što je prvi službeni posjet nekog srpskog predsjednika našoj zemlji nakon Borisa Tadića, koji je u Hrvatskoj nekoliko puta boravio 2010. i 2011.

Prema službenom itineraru koji je stigao iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, nakon ceremonije dočeka Grabar Kitarović i Vučić razgovarat će sat vremena, poslije čega se u 12.30 očekuju izjave dvaju čelnika država. Prema pak obavijesti iz Vlade, u 13.45 u Banskim će dvorima uslijediti radni ručak Vučićeva izaslanstva s članovima hrvatske Vlade predvođenima premijerom Andrejom Plenkovićem, kao i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Poslijepodne Vučića ponovno preuzima Grabar Kitarović, koja ga vodi na hrvatsko-srpski gospodarski forum u HGK-u te u zgradu Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, u kojoj će se srpski predsjednik susresti s mladim pripadnicima srpske nacionalne manjine. Posjet se nastavlja sutra, kad Vučić odlazi u Vrginmost te će posjetiti dvije srpske obitelji i donirati računala lokalnoj osnovnoj školi. Na kraju posjeta Vučić će sudjelovati na skupštini Srpskog narodnog vijeća u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

  • +16
Sva lica Aleksandra Vučića Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Napetosti uoči posjeta

Danima prije posjeta javnim prostorom odjekuju političke tenzije, kako između institucija u Hrvatskoj i Srbiji, tako i unutar same Hrvatske. Počelo je još od samog poziva predsjednice Grabar Kitarović, koji se nikako nije svidio ni hrvatskoj ni srpskoj vladi, prezaposlenima natezanjem oko izložbe o stradalima u Jasenovcu postavljenoj u zgradi UN-a.

Nastavilo se provokacijom Vučićeva slobodnog strijelca, ministra obrane Aleksandra Vulina, koji je svog šefa države dobronamjerno savjetovao da je bolje da ne dolazi u Zagreb jer ga tamo 'čekaju ustaše'. U plejadi onih koji su ga potrčali razuvjeriti istaknuo se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ustvrdivši da u Zagrebu ustaša – nema.

Posjet je izazvao napetosti i između Banskih dvora i Pantovčaka: premijer Andrej Plenković više puta je ponovio kako će pitanje ratne odštete biti na dnevnom redu njegova susreta s Vučićem, dok su iz Ureda predsjednice Grabar Kitarović lagano odbrusili kako je ta tema 'pucanj u prazno'.

Vučićev dolazak međutim neće proći bez prosvjeda: na ulogu nekadašnjeg Šešeljova pobočnika u ratu protiv Hrvatske ukazat će udruge udovica Domovinskog rata. Kako sad stvari stoje, istaknute braniteljske figure poput Josipa Klemma i Đure Glogoškog neće im se priključiti.

  • +39
Posljednji posjet velikog stranog državnika koji je izazvao veće gužve bio je onaj Recepa Tayyipa Erdogana Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Gdje ćete zapeti

Zbog posjeta se u gradu očekuju i prometne gužve. Zagrebačka policija je najavila da će se u vrijeme posjeta uspostaviti posebna prometna regulacija na području Zagreba i Velike Gorice, no obećala je i da će 'nastojati provesti mjere osiguranja uz minimalno ometanje građana u obavljanju njihovih dnevnih obveza'.

I na tu temu je visoki dužnosnik iz susjedstva, šef srpskog MUP-a Nebojša Stefanović, u više navrata dokazan kao jedan od Vučićevih najlojalnijih sljedbenika, imao nešto reći. Ustvrdio je kako mu se ne sviđa to što je objavljena trasa Vučićeva kretanja, kao da se ona po nečemu razlikuje od one drugih stranih dužnosnika koji dolaze u Zagreb. Najveće gužve, dakle, možete očekivati na uobičajenom potezu Avenija Većeslava Holjevca - Ulica grada Vukovara - Savska cesta - Britanski trg.

  • +7
Predsjednica Grabar Kitarović prošlog ljeta bila je na inauguraciji Aleksandra Vučića Izvor: Reuters / Autor: DJORDJE KOJADINOVIC

Korak ka pomirenju

Sve ove napetosti pokušavaju ublažiti i iz Vučićeva i iz ureda Grabar Kitarović, pokušavajući prebaciti fokus na cilj susreta – približavanje stavova dvaju naroda između kojih više od 20 godina nakon završetka rata i dalje tinjaju negativne emocije. U tu svrhu, kako piše današnji Jutarnji list, Vučić će se susresti s kardinalom Bozanićem, s kojim bi trebao razgovarati i o posjetu pape Franje Srbiji.

Poseban naglasak stavlja se na hrvatsko-srpski gospodarski forum, koji bi trebao podići magičnu brojku od milijardu eura robne razmjene ostvarene prošle godine između dviju zemalja. Jutarnji ističe kako će u Zagreb doći brojna srpska delegacija predvođena Miloradom Kostićem, samozvanim srpskim 'kraljem šećera', koji je odavno bacio oko na niz tvrtki, ali i nekretnina u Hrvatskoj. Hoće li Vučiću ovaj lojalni biznismen, kojemu su nekada tepali da je 'Đinđićev tajkun', pomoći da opere lice sadašnje srpske vlasti umrljano ranama prošlosti, vidjet ćemo već danas.