nova misija

Sve napetija situacija u Crvenom moru: EU šalje ratne brodove

11.01.2024 u 22:24

Bionic
Reading

Europska unija želi poslati najmanje tri ratna broda kako bi štitili plovila u Crvenom moru, koja su sve češće mete napada jemenskih pobunjenika Hutija

Prema dokumentu Europske službe za vanjsko djelovanje kojeg je Politico dobio na uvid, Europska unija bi trebala stvoriti 'novu operaciju' koja bi 'djelovala na širem području - od Crvenog mora do Perzijskog zaljeva'. Operacija bi mogla biti pokrenuta već krajem veljače.

Jemenski Hutiji, koji imaju podršku Irana, poručili su da su gađali brodove u Crvenom moru, jednom od najprometnijih plovnih putova na svijetu, kao znak podrške Palestincima koji su pod izraelskim bombardiranjem u Pojasu Gaze. Hutiji su napadali brodove, prisiljavajući ih tako na duga zaobilazna putovanja oko Roga Afrike.

EU slijedi primjer SAD-a i saveznika kada je riječ o zaštiti brodova u Crvenom moru. U prosincu su SAD pokrenule operaciju Prosperity Guardian. Ova se operacija sastoji od ad hoc koalicije partnera (20 navodno do sada, no samo ih je 13 spremno javno otkriti da sudjeluju u operaciji).

EU je isprva razmišljala o mogućnosti korištenja svoje protu-piratske misije Atalanta, koja djeluje u Indijskom oceanu, no Španjolska se usprotivila toj ideji rekavši da je otvorena za novu misiju.

U prijedlogu se navodi da će 'točna veličina i sastav operacije biti predmet daljnjeg operativnog planiranja', ali uključuje 'najmanje tri protuzračna razarača ili fregate s višestrukim sposobnostima i to za najmanje godinu dana'.

Nova misija trebala bi biti nadogradnja postojeće misije Agenor, zajedničke operacije nadzora pod vodstvom Francuske koja pokriva cijeli Zaljev, Hormuški tjesnac i dio Arapskog mora i koja se sastoji od devet europskih zemalja (Belgija, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija , Nizozemska, Norveška i Portugal), stoji u dokumentu.