sve opasnija situacija

Dosad najveći napad Hutija na Amerikance i Britance u Crvenom moru

10.01.2024 u 16:43

Bionic
Reading

Američke i britanske snage ratne mornacije uništile su 21 dron i projektile koji su u srijedu ispalili proiranski Hutiji s teritorija Jemena na južni dio Crvenog mora, potvrdio je SAD, a Britanija je dala naslutiti i druge mjere u cilju zaštite međunarodnih plovnih puteva poručivši da se ne smije dopustiti nastavak napada.

Britanski ministar obrane Grant Shapps je rekao da se radi o dosad najvećem napadu jemenskih militanata od kada je prije tri mjeseca izbio rat između Izraela i Hamasa u Gazi koji se prelijeva na druge dijelove Bliskog istoka.

"Ova je situacija neodrživa", rekao je Shapps novinarima, dodajući da će "nadzirati taj prostor" imajući na umu moguće daljnje akcije Britanije i njezinih međunarodnih partnera.

"To se ne može nastaviti i ne smijemo dopustiti da se nastavi", istaknuo je Shapps govoreći o napadima proiranske militantne skupine. Od 19. studenog, bio je to 26 napad Hutija na komercijalne plovidbene linije.

  • +5
Narodna armija Hutija Izvor: EPA / Autor: YAHYA ARHAB

Vojni glasnogovornik Hutija Yahya Saree je rekao da su militantni ispalili veliki broj balističkih i mornaričkih projektila te dronova na američki brod zbog "potpore" Izraelu.

Također je rekao da je napad "preliminarni odgovor" na napad američkih snaga na brodove Hutija u nedelju u kojem je ubijeno deset pripadnika te skupine.

Hutiji, koji kontroliraju veći dio Jemena, napadaju plovidbene rute u Crvenom moru u znak potpore Hamasu, palestinskom islamističkom pokretu.

Njemačko mnistarstvo vanjskih poslova je priopćilo da se radi o "jasnoj eskalaciji". Napadi su ozbiljno poremetili međunarodnu trgovinu jednom od ključnih ruta između Europe i Azije kojom se odvija oko 15 posto svjetskog brodskog prometa.