KRIZA NE PITA

Sve manje učenika ide na maturalac, jeftini Prag je apsolutni hit

20.08.2013 u 19:46

Bionic
Reading

Ovogodišnja generacija maturanata još je jedna u nizu koja će svoje maturalno putovanje realizirati u inozemstvu i to u špici sezone, međutim za razliku od prijašnjih godina ovogodišnji trend među maturantima je što jeftinije i što kraće

Naime, generalno u putničkim agencijama kažu kako je kriza uzela danak i među maturalnim putovanjima, jer biraju se najjeftinije destinacije, a trend su i kraća putovanja s maksimalnim trajanjem od sedam dana. Cijeli razredi koji su odustali od putovanja ili pak polovična zainteresiranost razreda za odlazak na maturalac postali su pravilo, a ne iznimka.

Istovremeno, u putničkim agencijama suočili su se i sa slučajevima otkazivanja putovanja. Činjenicu da maturalci više nisu što su nekada bili potvrđuje i direktor Hrvatske udruge putničkih agencija Željko Trežner navodeći kako je nastala situacija posljedica financijske situacije roditelja.


'Konkretnih podataka o broju maturalnih putovanja nemamo, međutim imamo informacije iz putničkih agencija koje su se ove godine suočile sa smanjenim brojem zainteresiranih razreda, kao i sa situacijom da na putovanje ne idu svi učenici iz razreda. Iako i dalje maturanti za putovanje biraju tradicionalne destinacije na koje su i prethodne generacije odlazile, najveći broj ipak bira ona odredišta koja su u ljetnim mjesecima povoljnija, a tu se posebno ističe Prag. Naime, Prag je u srpnju i kolovozu najjeftiniji, jer to je vrijeme najniže sezone', pojašnjava Trežner za Novi list

Sve do ove godine čak 50 posto maturalnih putovanja godinama realiziralo se u Španjolskoj, dok je na drugom drugom mjestu bila Češka, a slijedile su Grčka, Nizozemska, Irska te Tunis.  Međutim, ove godine zbog financijske situacije Prag je istisnuo Španjolsku s prvog mjesta, a putovanja na ostala nekadašnja hit odredišta malobrojna su. Iako je maturantima glavno odredište Češka u agencijama ističu da se vrlo često odlučuju i za kombinaciju te uz Prag posjete i Budimpeštu ili pak Bratislavu. Ono što predstavlja dodatni udar na novčanike roditelja je i džeparac, a njegova visina, kažu u agencijama, ovisi o destinaciji i onome što je sve uključeno u cijenu aranžmana.

Više pročitajte ovdje