BRZO OTPLAĆENI KREDITI

Sve kreditne obveze glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića

19.04.2013 u 20:59

Bionic
Reading

Kolika primanja netko mora imati da bi uredno otplaćivao stambeni kredit od čak 560.000 eura? Ugovoreni rok otplate je 25 godina, a s kamatom od šest posto mjesečna rata iznosi od 24 do 25 tisuća kuna. Kolika primanja mora imati osoba koja, uz takav kredit, može sebi još priuštiti automobil vrijedan 30.000 eura, koji otplaćuje preko leasinga, te istovremeno još jedan, ne računajući neka 'manja' zaduženja, stambeni kredit od 200.000 eura? Sve to uspio je servisirati glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić i njegova supruga Karmen Brkić, piše Jutarnji list

Najzanimljiviji je, piše Jutarnji list, kredit Brkićevih na iznos od 560.000 eura, ne samo zbog ishođenja i otplate, nego i zbog trenutka njegova dobivanja i banke koja ga im je odobrila.

Jer riječ je o Karlovačkoj banci, zbog čijeg su poslovanja prošloga tjedna uhićeni najveći dioničar banke Sandi Šola i troje članova njegove obitelji. Milijan Brkić već ranije je imao kredit 'za likvidnost' od nepunih milijun kuna u toj banci, koji je odavno zatvorio. No 2007. uslijedilo je novo zaduženje.

I to upravo u trenutku kada je bio pomoćnik ravnatelja SOA-e, a kada je njegova supruga Karmen Brkić, zajedno sa suprugom Brkićeva tadašnjeg kolege iz SOA-e Josipa Jurčevića, ušla u vlasništvo tvrtke Opatovina projekt d.o.o. Ta tvrtka, odnosno njezino kreditiranje, našla se sada u središtu USKOK-ove istrage u aferi Karlovačka banka.

Uglavnom, supruge dvojice visokorangiranih službenika SOA-e postaju vlasnice po sedam posto udjela u Opatovina projektu, čiji je najveći vlasnik brat Sandija Šole, Petar Šola. Opatovina projekt tada dobiva kredit od Hypo Leasinga, odnosno Alpe Adria poslovodstva, od čak 142 milijuna kuna, a kao zalog služe kupljene nekretnine u Zagrebu, zemljišta na području Savske Opatovine, odnosno Prečkog. Već sljedeće godine, 2008, dvije suvlasnice prepuštaju Petru Šoli svoje vlasničke udjele u Opatovina projektu.

No prije izlaska iz Opatovina projekta Karmen Brkić u studenom 2007. godine dobila je od Karlovačke banke stambeni kredit od 560.000 eura. Kao osiguranje su poslužile hipoteke na tri nekretnine, poslovni prostor od oko 63 metra kvadratna, u kojemu je Karmen Brkić otvorila frizersko-kozmetički salon u Baštijanovoj ulici, te dva stana na Malešnici ukupne veličine 144 kvadrata.

Kakve je još zanimljivosti Jutarnji list saznao iz zemljišnih knjiga, pročitajte OVDJE.