nervoza raste

Sve dublji razdor između Zelenskog i Klička: Nema opravdanja za ovu razinu nemara u Kijevu!

02.06.2023 u 21:28

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naredio je u petak reviziju svih ukrajinskih skloništa od zračnih napada u jeku sve dubljeg razdora s gradonačelnikom Kijeva nakon smrti tri osobe koje su ostale na ulici tijekom ruskog napada

Devetogodišnja djevojčica, njezina majka i još jedna žena poginule u četvrtak dok su se žurile do skloništa u Kijevu da bi otkrile da je ono zatvoreno. "Nema opravdanja za ovu razinu nemara u gradu", rekao je Zelenski u večernjem videoobraćanju. Dodao je da je rekao ministru strateške industrije i ministru unutarnjih poslova da provedu "potpunu reviziju skloništa".

Policija je privela četiri osobe, od kojih bi troje moglo biti optuženo za službeni nemar, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova u Telegramu. Ove smrti uznemirile su javnost, a Zelenski je obećao oštar odgovor koji je, čini se, bio usmjeren na gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička, bivšeg svjetskog boksačkog prvaka koji se i ranije sukobljavao s predsjednikom.

Zelenski je rekao da su stanovnici Kijeva objavljivali informacije o zatvorenim skloništima i nepostojanju skloništa u nekim dijelovima grada. Na sastanku lokalnog odbora u petak, Kličko je priznao da snosi dio odgovornosti, ali je rekao da su drugi krivci, prije svega predsjednikovi saveznici.

  • +5
Vitalij Kličko Izvor: EPA / Autor: Laurence Figa-Talamanca

Gradonačelnik je rekao da je potrošnja na skloništa u kijevskim četvrtima, od kojih većinu vode članovi Zelenskijeve stranke Sluga naroda, bila "izuzetno nezadovoljavajuća" te naglasio da je na čelu vojne uprave osoba koju je imenovao predsjednik.

Kličko je pozvao na "zajedničku i pravednu odgovornost" i rekao da bi mogao lobirati za smjenu šefa okruga nakon revizije potrošnje na održavanje skloništa.

"Četvrti glavnog grada nisu zasebne kneževine u kojima možete hodati u bijelim rukavicama i zanemarivati svoje dužnosti", rekao je Kličko i dodao da neće tolerirati "sabotažu". Zelenski je još u studenom optužio Klička da je loše obavio posao s hitnim skloništima za pomoć ljudima bez struje i grijanja.