ALABURIĆ

Sve dnevne informativne novine plaćat će PDV 5 posto

17.07.2013 u 14:55

Bionic
Reading

Odlukom Ustavnog suda sve dnevne novine općeg informativnog karaktera sa statutom medija plaćat će do daljnjeg sniženu stopu PDV-a od 5 posto, a ne samo one koje imaju više od 25 tisuća riječi, doznaje se od odvjetnice Vesne Alaburić koja se u ime Večernjeg lista i 24 sata sudu žalila na posljednje izmjene Zakona o PDV-u.

'Trebalo bi biti da sve dnevne opće informativne novine plaćaju pet posto, zato što se nije osporavala cijela odredba, već samo dio odredbe o 25 tisuća riječi novinarskog autorskog teksta', rekla je Alaburić Hini.

Žalbom nismo osporavali zakonsku odredbu da 5-postotni PDV plaćaju dnevne opće informativne novine koje imaju statut, objašnjava Alaburić.

Odluka Ustavnog suda ne bi se odnosila na specijalizirane dnevne novine, poput sportskih i poslovnih dnevnika jer se na njih, prema Zakonu o PDV-u, ni ne primjenjuje odredba o 5-postotnom PDV-u.

Na Ustavnome sudu potvrdili su da je odluka donesena, a tijekom dana bi, s obrazloženjem, trebala biti objavljena na njegovim službenim internetskim stranicama.

Riječ je o privremenoj odluci, a konačna odluka o ustavnosti osporavane odredbe očekuje se početkom jeseni.

Posljednjim izmjenama Zakona o PDV-u dnevnim novinama općeg informativnog karaktera od 1. srpnja smanjena je stopa PDV-a s 10 na pet posto, no moraju imati više od 25.000 riječi autorskih tekstova dnevno, a nakladnici imaju obvezu taj podatak objaviti svakog dana.

Te su izmjene izazvale veliko negodovanje novinskih izdavača i Hrvatskog novinarskog društva (HND), a potporu im je dala i Međunarodna federacija novinara (IFJ).