nepopravljiv dokument

Švaljek i HSLS ne žele u Bandićevu radnu skupinu za otpad

02.05.2018 u 11:34

Bionic
Reading

Klub nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a odlučio je da neće ući u radnu skupinu za izradu Plana gospodarenja otpadom (PGO). Osnivanje radne skupine, nakon što je PGO pao na prošloj sjednici, predložio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Klub NLSŠ-a i HSLS-a smatra da osnivanje radne skupine ne može riješiti problem jer je riječ o nečem što je nepopravljivo i smatraju da je ona samo paravan za discipliniranje koalicijskih partnera u Skupštini.

'U tome ne želimo sudjelovati. PGO je iznimno važan dokument čija izrada zahtijeva pažnju. Smatramo da smjernice za izmjene PGO-a moraju sadržavati reviziju Sporazuma o suradnji sa Zagrebačkom županijom na pripremi Centra za gospodarenje otpadom, dogovor s tom županijom o izgradnji barem jedne građevine za zbrinjavanje otpada na njenom području, istraživanje lokacija za izgradnju kompostane i reciklažnog dvorišta za građevinski otpad (Obreščica i Podsused i njima alternativnih lokacija) te izmjenu Prostornog plana', kazala je Sandra Švaljek.

  • +15
U Resniku održan prosvjed protiv izgradnje Centra za otpad i spalionice Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Navela je da PGO mora sadržavati i prijedlog za zbrinjavanje mulja iz pročistača, definiranje trenutka zatvaranja Jakuševca i što poslije s njim, kao i prijedlog rješenja za sanaciju odlagališta opasnih kemikalija te prijedlog za financijsko poticanje građana na odvajanje otpada, odnosno naplatom miješanog komunalnog otpada po stvarno predanoj količini.