ŠOKANTNA STVARNOST

Svaki peti Hrvat misli da je u redu silovati pijanu ženu

30.11.2016 u 11:09

Bionic
Reading

Čak 37 posto ispitanika iz Hrvatske, koji su sudjelovali u velikom istraživanju Eurobarometra povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, smatra da je seksualni odnos bez pristanka opravdan u nekim situacijama. Ima među Hrvatima i onih koji smatraju da je silovanje opravdano ako je žena imala više seksualnih partnera ili ako noću sama hoda ulicom, ali takvih je još više u nekim drugim državama EU-a, primjerice u Mađarskoj, u kojoj čak 18 posto ispitanika smatra opravdanim silovanje žene koja se noću šeće sama

Istraživanje provedeno u svih 28 država članica Europske unije pokazuje da prosječno 74 posto ispitanika, njih gotovo tri četvrtine, smatra da je u njihovim zemljama često obiteljsko nasilje nad ženama. Istovremeno, 29 posto ispitanika smatra da je učestalo obiteljsko nasilje nad muškarcima, a ti rezultati znatno variraju po državama - od 61 posto u Velikoj Britaniji do osam posto u Bugarskoj.

Iako gotovo svi ispitanici (96 posto) kažu da je obiteljsko nasilje nad ženama neprihvatljivo, 12 posto ne smatra da bi se to nasilje uvijek trebalo zakonski kažnjavati. Za 94 posto ispitanika neprihvatljivo je obiteljsko nasilje nad muškarcima, a 14 posto ih smatra da se ono ne bi uvijek trebalo zakonom kazniti.

Oko 15 posto ispitanika u Europskoj uniji smatra da je obiteljsko nasilje privatna stvar koja se treba rješavati unutar obitelji, a takav stav više je svojstven ispitanicima na istoku EU-a.

Svaki peti ispitanik smatra da je i žrtva donekle kriva za nasilje, da žene izmišljaju ili pretjeruju u svojim optužbama i da one zapravo često isprovociraju napad. Konkretno, oko 22 posto ispitanika misli da žene često izmisle ili pretjeraju u svojim navodima o zlostavljanju ili silovanju, s tim da rezultati variraju od 47 posto takvih ispitanika u Malti do osam posto u Švedskoj. Gotovo jedan od pet ispitanika (17 posto) slaže se da žene često isprovociraju napad, a takvom su mišljenju opet najskloniji ispitanici na istoku Europske unije.


Više od četvrtine ispitanika (27 posto) smatra da seksualni odnos bez pristanka može biti opravdan u najmanje jednoj od sljedećih situacija: pod utjecajem opijata (12 posto), u slučaju dobrovoljnog odlaska kući s nekim (11 posto), u slučaju nošenja provokativne odjeće (10 posto) te ako se ne kaže jasno 'ne' ili ne pruži fizički otpor (10 posto).

Ispitanici u Rumunjskoj Mađarskoj najskloniji su opravdati seks bez pristanka, dok su tome najmanje skloni u Švedskoj i Španjolskoj.

U Hrvatskoj bi ispitanici opravdali silovanje ako žena nosi 'provokativnu odjeću' (16 posto), ako je pod utjecajem alkohola ili droge (19 posto), ako je žena prije tog čina 'flertovala' sa silovateljem (15 posto), ako silovana osoba nije jasno rekla 'ne' ili se nije fizički branila od napada (9 posto), ako je žena imala više seksualnih partnera prije silovanja (6 posto), ako se noću sama šetala ulicom (4 posto) ili ako je svojevoljno ušla u dom silovatelja nakon izlaska s njim ili tuluma (11 posto).