KULIN, ČVARCI, ŠUNKE...

Svaki peti Baranjac ne može dati krv jer jede premasno

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Približno 20 posto od ukupnog broja osoba koje se odazovu akcijama dobrovoljnog davanja krvi, koje organizira belomanastirsko Gradsko društvo Crvenog križa - ne mogu dati krv.

Problem je to s kojim se susreću brojna društva, ali je posebice izražen u Baranji. U akcijama koje je ove godine organizirao GD Crvenog križa, odbijeno je 30-ak potencijalnih darivatelja najdragocjenije tekućine. Prisjećaju se slučaja od prije godinu-dvije, kada se akciji u jednom baranjskom selu odazvalo deset osoba, ali ih je krv moglo dati samo troje. Najčešći razlozi su povišen tlak i nedostatak željeza, premda ima i drugih, piše Glas Slavonije

'Najveći problem baranjskih dobrovoljnih davatelja je u tome što preferiraju nešto masniju i kaloričniju ishranu', kažu u belomanastirskom Gradskom društvu Crvenog križa, te kako povišen tlak bilježe i kod starijih davatelja kojima liječnici savjetuju rjeđe davanje krvi, a ne po četiri puta godišnje (kod muškaraca) koliko je dopušteno.

Drugim riječima, davateljska populacija stari, pa Ines Rudić, direktorica GD Crvenog križa apelira na mlade davatelje da se odazovu u što većem broju. Osim humanitarnosti, objašnjava, davatelji su na neki način i beneficirani. Tako primjerice, nakon 35 davanja krvi ostvaruju pravo na doživotno besplatno dopunsko osiguranje (žene nakon 25 davanja), a zakonska obveza poslodavca je davatelju omogućiti slobodan dan.

'Važno je istaknuti da potencijalni davatelji krvi prođu i određene zdravstvene pretrage prilikom svake akcije, poput mjerenja tlaka i šećera, testa na hepatitis ili AIDS', priča, napominjući kako je, ipak, u posljednje vrijeme primjetan nešto veći odziv, ali još uvijek ne u onakvim omjerima kako bi to u GD-u željeli. Kako bi povećali broj prikupljenih doza, izišli su i izvan Belog Manastira, pa akcije organiziraju u Kozarcu i Duboševici. Ove godine u planu je osam belomanastirskih i po dvije akcije u spomenutim selima.

'Do kraja godine htjeli bismo prikupiti 460 doza krvi', kaže Rudić, dodajući kako se akcijama u prosjeku odazove 40-ak osoba.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!