ODMOR SAMO NEDJELJOM

Svaki dan – prosvjed jedan

02.04.2011 u 15:48

Bionic
Reading

Ako se ostvare najave održavanja prosvjeda na zagrebačkim ulicama, idućega tjedna Zagrepčani će se od prosvjednih aktivnosti očito odmarati tek u nedjelju, jer bi se od ponedjeljka do subote trebalo održati čak šest prosvjeda

Već za ponedjeljak pred Ministarstvom hrvatskih branitelja na Trgu hrvatskih velikana vukovarski branitelj Petar Janjić Tromblon počet će, zajedno sa svojim istomišljenicima, prosvjedno kampiranje. Nezadovoljan ostvarivanjem braniteljskih prava, pozvao je sve one koji misle da su obespravljeni pod kamperske šatore koji će biti podignuti na tom mjestu. Janjić tvrdi i kako je dobivanje dozvole za prosvjedno kampiranje pitanje trenutka te očekuje da će odobrenje i dobiti tijekom vikenda.

Uobičajeni ritam antivladinih prosvjeda, koji je još u veljači pokrenut preko društvene mreže Facebook, trebao bi, uz održavanje srijedom i subotom, dobiti i novu dinamiku uključivanjem sedam sindikalnih organizacija. Prvi prosvjed na koji su se aktivno uključili i sindikati održan je u petak, idući takav očekuje se u utorak, pa bi uz 'fejsbukovske' aktivnosti zaglušujuća buka i pozivi Vladi na ostavku i raspisivanje izbora mogli odjekivati ulicama Zagreba čak četiri puta tjedno – utorkom, srijedom, petkom i subotom.

Čak i četvrtak, 7. travnja, 'zauzeli bi' Pravo na grad i Zelena akcija. Tada će u Varšavskoj ulici organizirati prosvjed povodom otvaranja šoping-centra Cvjetni.

Pernar poziva na jedinstvo

Jedan od inicijatora tzv. Facebook prosvjeda, Ivan Pernar pozvao je na svom blogu sudionike antivladinih prosvjeda na 'jedinstvo u ostvarenju zajedničkog cilja – ostavke Vlade'. Zbog nesloge raznih grupacija, na početku prosvjeda u petak pozvao je prosvjednike da prestanu s međusobnim prepucavanjima navodeći kako 'od toga profitira jedino HDZ'. 'Smiješno je gledati kako se pojedini prosvjednici svađaju oko toga gdje će tko biti pozicioniran u koloni ili gdje će se nalaziti koji transparent. Smatram da svatko može stajati gdje mu je volja i imati transparent koji god želi', poručuje Pernar uoči novog prosvjeda zakazanog za subotu u 19 sati na Cvjetnom trgu.

'Nakon pet godina nezakonitosti i manipulacija, unatoč masovnim prosvjedima, otvara se Horvatinčićev centar te ulazna rampa za njegovu privatnu garažu u pješačkoj zoni u Varšavskoj ulici. Gradska vlast izglasala je javni interes za ovaj projekt, unatoč 55.000 potpisa građana i svih istraživanja javnog mnijenja', stoji u pozivu na prosvjed.

Na kraju, iako još uvijek daleko od Zagreba, ne treba zaboraviti ni na nedovršeni posao nezadovoljnih seljaka iz Slavonije u razgovorima s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem. 'Tvrdim' pregovaračima predstoji još jedan krug razgovora, ovog puta u utorak u Zagrebu, pa ako se ne dogovore oko isplate punih iznosa poticaja, cijene plavog dizela i poljoprivredne strategije za idućih 10 godina, nije isključeno da i seljaci ponovno ne zaprijete izlaskom traktora na ceste, a možda i prosvjednim putovanjem u metropolu.