ANONIMNA PRIJAVA USKOK-U

Svaki član Uprave HEP-a ima zaštitnika u vlasti

01.09.2009 u 10:58

Bionic
Reading

Željko Kljaković Gašpić, bivši direktor splitskog HEP-a, promoviran je u člana Uprave HEP-a zbog prijateljstva s don Vinkom Sanaderom, bratom bivšeg premijera. Odmah je, doznaje Jutarnji list u HEP-u, počeo 'pomagati' prijateljima, rođacima, susjedima: zaposlio je više od 50 svojih ljudi

ZAGREB - Petru Čubeliću trebala su samo 53 dana da s mjesta koordinator poslova 5 u Splitu postane direktor HEP Proizvodnje d.o.o. u Zagrebu sa svim beneficijama. Čubelić je brat don Ivana Čubelića, vikara Splitske katedrale pa je don Vinko Sanader urgirao kod Kljakovića za njega, piše Jutarnji list, u posjedu dokumenata iz kojih je vidljivo da je Čubelić u HEP-u počeo raditi 24. siječnja prošle godine i da je za direktora imenovan 17. ožujka 2008. godine.

Kljaković je, kako se navodi u prijavi Uskoku, namjestio posao za još pedesetak ljudi. Protiv Kljakovića Gašpića djelatnici HEP-a podigli su prijavu USKOK-u i zato što je, tvrde, don Sanaderu novcem državne tvrtke kupio dizajnerski stolac za tri tisuće eura. To je još jedan pokazatelj skandaloznog ponašanja mnogih direktora i članova Uprave HEP-a koji ilustriraju nemaran odnos prema državnoj tvrtki i državnom novcu.

Čubelićevi megavolti

Protiv Kljakovića Gašpića USKOK-u je poslana i anonimnaprijava zbog namještanja poslova za 50 radnika u HEP-u, među kojima isamog Čubelića. Prema riječima djelatnika PP HEP-a Jug, osim Čubelića,za kojeg je brat urgirao kod Vinka Sanadera, Kljaković Gašpić zaposlioje i njegovu suprugu Branku Čubelić. Prije zaposlenja u HEP-u PetarČubelić radio je u HŽ-u. 'Čubelić je toliko kompetentan da je najednom stručnom skupu pred okupljenima izjavio da njegov sektor pazi namegavolte?! On ne zna elementarne činjenice jedinica uelektroenergiji', kažu djelatnici HEP-a. Petar Čubelić nije jučer želio razgovarati smedijima, piše Jutarnji.

HEP je u dugovima, postao je jedan od najvećih generatora nelikvidnosti, kupuju skupu struju koju prodaju po više puta manjoj cijeni, dignuli su ogromne kredite za gradnju i dogradnju termoelektrana i hidroelektrana koje nisu završili, a njihov šef Ivan Mravak ne zna javnosti objasniti u što je lani utrošeno dvije i pol milijarde kuna koje su u izvješću prikazane kao 'ostali rashodi'.

Ipak, nijedan član Uprave HEP-a još nije smijenjen. Je li razlog tome to što svaki ima zaštitnika među ministrima?
Kljaković Gašpić je u Upravu HEP-a ušao zbog prijateljstva sa Sanaderovim bratom i onda odmah zaposlio 50 svojih ljudi.

Stjepan Tvrdinić, član HSS-a, postao je član Uprave za optimiranje rada mrežnih sustava s plaćom od 27.000 kuna preko HSS-a. Do tada je imao radničku odoru i mjesto montera u Elektri Karlovac.

Dr. Darko Dvornik prije godinu dana u HEP je došao iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka gdje je bio  pomoćnik ministra Božidara Kalmete u Upravi telekomunikacija i pošte. Prije toga radio je u Siemensu. Jedan je od rijetkih ljudi u tvrtki koji ima doktorat.

Posljednji član Uprave Željko Tomšić na sadašnje radno mjesto došao je iz Ministarstva gospodarstva gdje je bio pomoćnik ministra Damira Polančeca za energetiku i rudarstvo. Jedan od sugovornika Jutarnjeg lista uvjerao je novinare da je Polančec osobno išao kod Mravka da se Tomšića prebaci u Upravu.

Prijateljstvo s vodećim HDZ-ovcima u Upravu HEP-a odvelo je i Gospićanina Nikolu Rukavinu, i tako mu osiguralo novu plaću od 26 tisuća kuna. Na to je mjesto došao iz T-Mobilea gdje je bio menadžer za izgradnju i kontrolu kvalitete. 'Kod mojeg zapošljavanja sve je bilo transparentno', rekao je Rukavina, koji kaže da se on i Milinović vide kada su obojica u Gospiću. Milinović isto tvrdi da su njihovi odnosi na razini slučajnih susreta.

'Znam da je član Uprave HEP-a, a zar nitko iz Gospića ne može raditi u državnim tvrtkama?' pita Milinović.

Njihovi poznanici iz Gospića tvrde da je prijateljstvo počelo nakon uzleta Milinovića u visoku politiku, i to zahvaljujući košarci. Milinović je tamo alfa i omega kluba, a Rukavina je bio sudac u ženskoj košarci.

HEP je sklopio ugovor sponzorstva s klubom vrijedan 800.000 kuna. Ugovor je potpisan za 2008/2009. Rukavina tvrdi da s time nije imao veze iako je u Upravu ušao u travnju 2008. 'To je bila isplaćena pomoć klubu mnogo prije nego što sam došao u HEP', tvrdi Rukavina.