OVRHA S POSEBNOG RAČUNA

Svagušini dugovi namireni novcem iz proračuna Splita

26.12.2012 u 20:38

Bionic
Reading

Joško Svaguša, splitski poduzetnik, gradski vijećnik Kerumove Hrvatske građanske stranke i bivši predsjednik Hajduka, novcem koji je dobio od Grada za političke aktivnosti platio je neke svoje privatne ovrhe, stoji u nalazu Državne revizije koja mu je zbog toga dala uvjetno mišljenje, piše Jutarnji list

Kerumov prijatelj, koji je već dulje vrijeme u financijskim problemima, ostao je dužan čak 82 tisuće kuna bankama i gradskim komunalnim tvrtkama i to za razdoblje od ožujka do prosinca prošle godine.

Grad Split iz proračuna mjesečno mu je, kao nezavisnom vijećniku, uplaćivao više od 10 tisuća kuna. Od gotovo 113 tisuća kuna, Svaguša je tek 30 tisuća donirao stranci, a ostatak je potrošen na neplaćene račune za komunalije i dugove banci, što je strogo zabranjeno Zakonom o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, piše Jutarnji list.

Nakon što mu je Državna revizija naredila da vrati sav novac, Svaguša je ustvrdio da je pogriješila banka, koja nije smjela s posebnog računa skidati novac za ovrhe.

'Mene je to iznenadilo jer banka nije smjela s posebnog računa skinuti sredstva. Ne znam zašto se to dogodilo. Ne znam niti o kojim je neplaćenim računima riječ', rekao je Svaguša, obećavši da će do ponedjeljka vratiti novac.

Njegov stranački kolega Pero Čenić nazvao je novinare Jutarnjeg i detaljnije objasnio kako je do ovoga došlo.

'Joško je imao ovrhe zbog neplaćenih računa. Dogodilo se to da na osobnim računima vjerojatno nije imao dovoljno novca pa su se ovrhe naplaćivale preko ovog posebnog računa. To nisu smjeli jer je taj račun neovršni. To su nam potvrdili i u Ministarstvu uprave, Hrvatskoj udruzi banaka i Fini', tvrdi Čenić.