SMJENA U PARK ŠUMI

Svađao se s Baldasarom i potom postao - savjetnik

22.10.2013 u 17:09

Bionic
Reading

Mate Kosović, ravnatelj javne ustanove za zaštitu splitske park šume Marjan, nakon nekoliko mjeseci opiranja ipak je u utorak podnio ostavku na svoju dužnost. Kosović je bio jedini među čelnicima gradskih tvrtki i ustanova koji je nakon lokalnih izbora odbijao staviti mandat na raspolaganje Ivi Baldasaru, a nedavno je novom gradonačelniku preko medija čak poručio neka ga smijeni ako može

Baldasar se bio naoštrio i kazao da će to svakako učiniti, ali čini se da su i jedan i drugi skloni kompromisu i najbezbolnijem rješenju: Kosović će već od 1. studenoga otići s čela ove ustanove, ali zato će dobiti novi ugovor o radu na mjesto - savjetnika. Uz nešto manju plaću i na neodređeno vrijeme.

Ovakav razvoj događaja potvrdio nam je sam splitski gradonačelnik, a službena informacija o tome bit će objavljena na sjednici Gradskog vijeća idućeg tjedna. Baldasar će privremeno imenovati povjerenika koji će voditi ustanovu do završetka javnog natječaja za novog ravnatelja, bit će to Robert Koharević

Mate Kosović odbio je razgovarati s medijima 'jer se više ne osjeća ravnateljem', a posebno s potpisanim novinarom 'dok ne promijeni svoj stil'.

Kako doznajemo, nije sve teklo glatko ni kod dogovora o smjeni: Kosović je tražio da idućih šest mjeseci prima ravnateljsku plaću, što mu pripada ugovorom, na što je Baldasar pobjesnio. Na koncu se zadovoljio tek savjetničkom, uz još dva mjeseca prava na korištenje službenog automobila. Bit će raspoređen 'na mjesto sukladno svojoj stručnoj spremi', što mu također stoji u dosadašnjem ugovoru o radu.

Zbog ravnatelja Javne ustanove Marjan, koji je na meti kritika aktivista još otkako je šutio kao zaliven u doba kada je Kerumova supruga Fani Horvat namjeravala graditi restoran unutar park šume, prosvjedovalo se prošlog vikenda. Stotinjak građana, uključujući ekologe i bespravne graditelje i vlasnike zemljišta, zajednički je marširalo park šumom i upozoravalo na njegovu odgovornost za kaotično stanje na Marjanu.

Kosović je nedavno čak pokušao zaustaviti saniranje uništenog monumentalnog stepeništa i prve marjanske vidilice, tvrdeći da se radi o bespravnoj gradnji, no nakon kratkog zastoja akcija koju sa 500 tisuća kuna plaća Grad Split i koju je zahtijevalo Društvo Marjan nastavljena je. Trajat će do konca godine.