ZAHVAT NA ŽUČI KROZ VAGINU

Svađa splitskih i šibenskih kirurga oko operacije svinje

11.02.2009 u 13:58

Bionic
Reading

Prilikom prezentacije triju operacija žuči kroz vaginalni otvor u splitskom KBC-u korišteni su isključivo videozapisi rada šibenskih kirurga, i to oni koji se odnose na vježbe na svinji. Uz videozapis nije rečeno ni da su kirurzi koji se tamo jasno vide - šibenski kirurzi, niti da je riječ o operaciji-vježbi, inače, uspješnoj operaciji žuči svinje kroz rektalni otvor. Splitski kirurzi odbacuju optužbe šibenskih kolega i tvrde da je riječ o snimkama operacije splitskog tima

Kolegama iz Splita čestitamo na stručnosti i hrabrosti u izvođenju operacija, no ne možemo a da ne reagiramo na činjenicu da nisu pokazali svoj snimljeni materijal - premda navode da postoji - nego su novinare uputili na našu web stranicu s koje su skinute naše snimke - rekli su šibenski kirurzi novinarima na presici koju su sazvali upravo zbog ovog, kažu, nekolegijalnog i neprimjerenog postupka, piše Slobodna Dalmacija.

'Mi smo svoju operaciju stavili na web i zaista je može uzeti tko hoće, no uglavnom se radi o njezinu korištenju među kolegama, u struci, u znanstvenoj zajednici, među proizvođačima opreme. Sudeći po statistici naših stranica, one su posjećivane zaista - diljem svijeta. Kolege, stručnjaci, proizvođači opreme ih skidaju, proučavaju, odnosno koriste sve u jednom cilju: unapređenju ove za sada nove endoskopske metode operiranja kroz prirodne otvore, tzv. NOTES (Natural oriffice transluminal endoscopic surgery). Međutim, javno ilustriranje operacije kolega iz Splita ovim našim materijalom je neprimjereno', kazao je dr. spec. Tomislav Jurišić, pionir hrvatske laparoskopske kirurgije, jedan od vodećih naših stručnjaka u toj grani i izabrani dopredsjednik Hrvatskog društva za endoskopsku kirurgiju.

Optužbe šibenskih kolega Splićani su protumačili kao čistu ljubomoru. 'Uspjeh splitskih kirurga u prvom izvođenju endoskopskih operacija žući kroz rodnicu u Hrvatskoj trebao bi biti poticaj za sve kolege kirurge, a ne izvor nezadovoljstva', prokomentirao je reakciju šibenskih kirurga prof. dr. Vedran Radonić, šef Klinike za kirurgiju splitskog KBC-a.

'Budući da je riječ o revolucionarnim operativnim zahvatima koji se izvode u tek šest centara u Americi i pet u Europi, ponosni smo što smo prvi u Hrvatskoj obavili takav zahvat u kojem vidimo budućnost. A šibenskim kirurzima poručujemo da im nitko ne smeta da se i oni okušaju u sličnim operacijama', naglasio je Radonić.
Radonić tvrdi da je neosporno to da su splitski kirurzi u lipnju 2007. u laboratoriju Medicinskog fakulteta obavili eksperimentalne zahvate na svinjama za što je trebalo priskrbiti dozvole etičkog povjerenstva i nadležnog Ministarstva pa ne razumije zašto bi im trebali radovi šibenskih kirurga.

Optužbe Šibenčana ne mogu umanjiti činjenicu da su upravo Splićani apsolutni pioniri u novoj bezbolnoj metodi operiranja kroz prirodne otvore, poručili su splitski kirurzi.