protiv zatvaranja hipodroma

Zagrebački SDP: Sutra šaljemo prijedlog za referendum o GUP-u

09.07.2019 u 13:25

Bionic
Reading

SDP-ov zagrebački gradski zastupnik Matej Mišić u utorak je rekao kako će u Gradsku skupštinu uputiti prijedlog za raspisivanjem lokalnog referenduma gdje će građani moći dati svoje mišljenje o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana u Zagrebu

Mišić je naglasio da se SDP protivi zatvaranju sportskog objekta Hipodrom u Novom Zagrebu, a koji se izmjenom GUP-a u skladu s planovima izgradnje 'Zagrebačkog Manhattana' prenamjenjuje u objekt mješovite namjene, a što uključuje i stanovanje.

'Zatvaranje Hipodroma krši i Zakon o sportu, a koji naglašava da se sportski objekti ne mogu premještati bez da se ne ponudi alternativni smještaj', pojasnio je Mišić, dodajući da se javni interes još jednom podređuje kapitalu.

'Ovakva izmjena GUP-a kakva je sada predložena pokazuje potpuni poraz javnog interesa nad kapitalom u Gradu Zagrebu', kazao je gradski SDP-ovac Zvane Brumnić.

SDP-ovci će prijedlog sutra predstaviti u Skupštini oporbenim strankama, ali i zainteresiranim strankama koje su dio vladajuće većine.

'Za lokalni referendum o GUP-u treba nam jedna trećina potpisa gradskih zastupnika u skupštini, pozivamo i stranke koje su dio vladajuće većine, da poslušaju građane koji su nezadovoljni', poručio je Mišić, naglasivši pritom peticiju 14 tisuća Zagrepčana koji se protive izmjenama i prenamjeni Hipodroma.

  • +10
Arhivska galerija / Prosvjed za Hipodrom Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor

Zastupnici su ujedno naglasili kako je protivljenje gradskih četvrti Zagreba i njenih građana samo iz razloga što su o GUP-u jako loše informirani.

Gradska zastupnica SDP-a Vesna Nađ naglasila je problem nedostatka smještaja za palijativnu skrb u Zagrebu, kojih je trenutno oko stotinu, a po pitanju povećanja smještajnih kapaciteta, ne gradi se ništa.

'Gradski ured za kontrolu odbio je dva ponuđača jer nisu bili vlasnici zemljišta gdje su htjeli graditi smještaj za palijativnu skrb, sada je donesen novi zaključak, ali samo za zapadni dio grada te sad ponuđači ne moraju biti vlasnici zemljišta', objasnila je Nađ te naglasila da sumnjaju u pogodovanje javne nabave.