devastacija velesajama

Živi zid protiv izmjena zagrebačkoga GUP-a

08.07.2019 u 16:38

Bionic
Reading

Živi zid u ponedjeljak se oštro usprotivio planiranim izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Zagreba kojima se, kako tvrdi, zbog samovolje gradonačelnika Milana Bandića i njegova projekta "zagrebački Manhattan" devastiraju Hipodrom i Velesajam.

"Ako Bandićeva samovolja prođe na Gradskoj skupštini, Živi zid će podnijeti prijavu Visokom upravnom sudu, gdje ćemo tražiti ocjenu zakonitosti", najavili su predstavnici stranke na konferenciji za novinare ispred Hipodroma.

Napomenuli su kako su te, kao i mnoge druge izmjene GUP-a, prošle bez javne rasprave i znanja građana koji su po zakonu dužni biti uključeni u donošenje takvih odluka.

Saborski zastupnik Živog zida Damjan Vucelić ustvrdio je da Bandić pokušava na "netransparentan i nasilan način" izmijeniti GUP, tako da će Hipodrom i Velesam "jednim potezom pera jednostavno nestati".

"Izgradit će se megalomanski centar, 'grad u gradu' po uzoru na Beograd, gdje su strani investitori s Bliskog istoka također došli u dogovoru s gradskim vlastima sagraditi takav projekt, što je završilo katastrofalno po gradsku blagajnu", rekao je Vucelić.

Isti model želi se primijeniti u Zagrebu, čiji će građani postati gubitnici jer će pojedinci napuniti džepove njihovim novcem. "Potrošit ćemo ogromne svote na infrastrukturu, dok će drugi na tome zarađivati" kaže Vucelić koji sumnja hoće li projekt uopće biti dovršen jer je cilj "samo izvlačenje novca".

Politički tajnik stranke Tihomir Lukanić optužio je Bandića da "protuzakonitim radnjama želi dovesti investitore s novcima sumnjiva podrijetla". Ustvrdio je da su izmjene GUP-a nezakonite zato što nije provedena javna rasprava, a čak ni Gradska skupština nije odobrila takvu verziju GUP-a.