migranti

Suspendiranje prava na azil poražavajući je trenutak za EU

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 06.03.2020 09:40
  • Objavljeno 06.03.2020 u 09:40
Tvrtko Barun

Tvrtko Barun

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi Tvrtko Barun smatra kako nema potrebe da vojska zbog migranata izađe na granice, a suspendiranje prava na azil ocijenio je poražavajućim za EU, piše u petak Večernji list

'Sada govorimo o ljudima koji se nalaze na tursko-grčkoj granici i za koje se čini da neće ni prijeći grčku granicu. S jedne ih strane odbija Grčka, s druge strane Turska i trenutačno je oko tisuću ljudi na ničijoj zemlji između dviju zemalja i njihovih policija i pitanje je što s tim ljudima, žrtvama političkih igara', kazao je Barun.

Podsjetio je i da Unija godinama nije zauzimala jasan stav o ratu i krizi u Siriji, a da su danas svi složni u tome da ne dopuste ulazak u EU izbjeglicama i migrantima, a to je zabrinjavajuće, prenosi dnevnik.

'Sada se na mjesec dana suspendira jedno ljudsko pravo kao što je pravo traženja azila. I vidimo da Grčkoj u toj suspenziji ljudskog prava podršku daje cijeli EU. To je poražavajući trenutak za EU i društvo koje želimo graditi', kazao je Barun.

Smatra da je bit u zajedničkom dogovoru jer su migracije globalno pitanje koje treba i globalno rješavati. Zemlje EU bi, drži, trebale postići konsenzus o tome, kao što bi trebale stvoriti održiv sustav prihvata izbjeglica i migranata i osmisliti integraciju u europska društva.

Na pitanje jesu li migranti, figurativno, Židovi današnjice, Barun kaže kako često čujemo da su migranti krivi za sve i da uvijek tražimo neku grupaciju koja je kriva i koju ćemo žrtvovati, donosi Večernji list.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!