NEZAPAMĆENE VRUĆINE

Suša u Americi - glad u svijetu

24.07.2012 u 07:39

Bionic
Reading

Posljednji val vrućina i suše u Sjedinjenim Američkim Državama oštro je smanjio očekivani ovogodišnji prinos pojedinih žitarica i doveo do naglog poskupljenja kukuruza i soje. Analitičari kažu da će potrošači, po svemu sudeći, naići na više cijene u trgovinama. Istovremeno, smanjeni prinosi i veće cijene mogli bi imati dugoročne posljedice u drugim dijelovima svijeta, osobito u zemljama u razvoju, javlja Glas Amerike

Ljeto 2012, koje je počelo prije svega nekoliko tjedana, bit će jedno od rekordnih po visokim temperaturama. Ova godina mogla bi biti posebno teška za američke farmere, kaže specijalist za žitarice Terry Roggensack, izvještava VOA

'Jasno je da je ovo jedna od najsušnijih sezona nakon 1988, a to ima ogroman utjecaj na reproduktivno razdoblje kukuruza. U idućih nekoliko tjedana isti učinak imat će i na soju', objašnjava Roggensack.

Vruće i suho ljeto moglo bi imati dramatičan utjecaj na žitarice. Vlasnik farme Matt Huges kaže da bi, ukoliko se vremenske prilike uskoro ne poboljšaju, mogao izgubi čak trećinu svoje ljetine.

'To je porazan osjećaj. Gledamo kako kukuruz vene usred dana, a soja usporeno sazrijeva. Pomislim koliko sam u to uložio vremena i truda, a sada se sve čini uzalud', kaže Huges.

Manji prinosi znače veće cijene. Cijena kukuruza za buduće nabave od svibnja je već narasla za više od 30 posto, a cijena soje za više od 20 posto. To će značiti skuplji kruh, skuplje mliječne proizvode i meso – i to ne samo za američke potrošače.

'Ako odgajate svinje u Kini, koja je jedan od najvećih potrošača svinjetine na svijetu, cijena te svinjetine ovisit će o cijeni stočne hrane koju koristite', kaže Srinivas Thiruvadanthai iz Centru za prognoziranje 'Jerome Levy'.

To bi mogao postati problem za zemlje u usponu od Azije do Bliskog istoka, gdje se znatno povećala potrošnja mesa. Čak i zemlje koje se smatraju prehrambeno samodostatnim vjerojatno će osjetiti posljedice ove vrućine.

'Uzmite, primjerice, Indiju. U dobrim godinama ona izvozi šećer, ali u lošoj godini mora ga uvoziti, jer osim što je drugi po veličini proizvođač šećera u svijetu, ujedno je i jedan od najvećih potrošača. A upravo u godini u kojoj treba uvoziti globalna tržišta će biti veoma nenaklonjena, što dodatno povećava pritisak', zaključuje Thiruvadanthai.

Ekonomska i politička nestabilnost u svijetu samo će povećati razmjere problema. Bez kiše ili smanjenja nezapamćenih vrućina u najvećem dijelu poljoprivrednog pojasa SAD-a, Thiruvadanthai ne isključuje mogućnost nestašica ili racionalizacije potrošnje hrane – čak možda i gladi – u nekim zemljama, osobito u onima koje su postale ovisne o postojanim i obilnim isporukama najvećeg izvoznika hrane na svijetu.