PRISEGNULA VLADA BEZ POLITIČARA

'Super Mario' postao novi talijanski premijer

Bionic
Reading

Nova talijanska vlada pod vodstvom Marija Montija u srijedu poslije podne dala je prisegu pred predsjednikom Republike Giorgiom Napolitanom

Pošto je službeno preuzeo premijersku dužnost, bivši europski povjerenik kojemu je 68 godina, istaknuo je da će tu dužnost obnašati zajedno s dužnosti ministra gospodarstva u vladi koja je smanjena na 16 ministara, među kojima ih je 12 s portfeljem.

Vlada je prisegnula u Quirinalu, rezidenciji predsjednika Republike, a zatim je Monti otišao u palaču Chigi, sjedište vlade kako bi preuzeo dužnost od Silvija Berlusconija. Berlusconi se sa svojim uobičajenim smiješkom srdačno rukovao s nasljednikom i dvaput pozirao pred fotografima.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy bio je među prvim europskim čelnicima koji su čestitali Montiju. 'Idući će tjedni biti presudni', ali 'zajedno ćemo uspjeti', ocijenio je Sarkozy. Titular novog superministarstva gospodarskog razvoja, infrastrukture i prometa Corrado Passera rekao je pak da je 'potpuno siguran' kako će se Italija izvući, jer 'ona vrijedi više nego što to misle tržišta'.

Novi premijer morat će voziti slalom između nužnog poštovanja europskih zahtjeva za štednju i nužnog oživljavanja rasta, bez kojega Rim neće moći vraćati svoj dug. Prozvan 'Super Mario' zbog svoje stručnosti i neovisnosti, Monti se okružio i trima ženama koje vode ministarstva unutarnjih poslova, pravosuđa te rada i socijalne skrbi.

Državni tajnik Svete Stolice Tarcisio Bertone nazvao je Montijevu vladu, u kojoj je više poznatih katolika, 'lijepom ekipom'. Luksemburški premijer i predsjednik euroskupine Jean-Claude Juncker izrazio je u srijedu zadovoljstvo formiranjem nove talijanske vlade Marija Montija, ocijenivši da je to 'dobra vijest za Italiju'.

'Formiranje nove talijanske vlade koju predvodi Mario Monti dobra je vijest za Italiju i za eurozonu', istaknuo je Juncker u priopćenju.'Brza i potpuna provedba svih mjera koje je nedavno prihvatio talijanski parlament mora biti prioritet kako bi se zemlji vratila politička, financijska i gospodarska vjerodostojnost', dodao je Juncker.

Sastav Montijeve vlade

U nestranačkoj vladi profesora ekonomije Marija Montija 11 je ministara (plus četiri ministra bez portfelja), među kojima su tri žene, ali nema nijednog političara. Monti će, ad interim, biti i ministar ekonomije i financija, a pred novinarima je pročitao imena ministara. U četvrtak će Monti predstaviti program svoje vlade u parlamentu. Premijer-profesor zahvalio je predsjedniku Republike Giorgiju Napolitanu na povjerenom mandatu za sastav vlade nakon ostavke bivšeg premijera Silvija Berlusconija, kojem je također zahvalio za dosadašnji rad.

Monti će se usredotočiti na mjere kojima će se potaknuti razvitak, ali nije htio kazati ništa više o programu jer ga prethodno treba iznijeti pred parlamentom.

Ministar vanjskih poslova je Giulio Terzi di Sant'Agata, ministrica unutarnjih poslova je Anna Maria Cancellieri, ministrica pravosuđa je Paola Severino, ministar obrane je Gianpaolo di Paola, ministar ekonomskog razvitka i infrastrukture je Corrado Passera, ministar poljodjelstva je Mario Catania, ministar za okoliš je Corado Clini, ministrica rada i socijalne politike je Elsa Fornero, ministar zdravstva je Renato Balduzzi, ministar sveučilišta i obrazovanja Francesco Profumo, a ministar kulture Lorenzo Ornaghi.

Ministri bez portfelja su Enzo Moavero Milanesi (europski poslovi), Piero Gnudi (turizam i sport), Fabrizio Barca (teritorijalna pitanja), Piero Giarda (odnos s parlamentom) i Fabrizio Riccardi (međunarodna suradnja).

Žene su na položajima ministarstva unutarnjih poslova i pravosuđa te rada i socijalne skrbi.