spašavanje javnih financija

Sunakova vlada odgodila objavu financijskog plana

26.10.2022 u 14:17

Bionic
Reading

Vlada novog britanskog premijera Rishija Sunaka u srijedu je odgodila objavu dugo očekivanog plana spašavanja javnih financija zemlje do 17. studenoga, dva i pol tjedna duže od planiranog

Ta odgoda, prva Sunakova odluka otkad je u utorak preuzeo premijersko mjesto od Liz Truss, podigala je trošak britanskog zaduživanja na financijskim tržištima, no blaže od panične prodaje državnih obveznica nakon poreznog plana Truss u rujnu.

Ministar financija Jeremy Hunt, četvrti u četiri mjeseca, najavio je odgodu u televizijskom prijenosu, kazavši kako je potrebno još vremena da bi se u plan uračunale i postojeće ekonomske prognoze.

Očekuje se da će plan sadržavati mjere kojima bi vlada trebala nadoknaditi do 40 milijardi funti proračunskog manjka. Za razliku od plana bivše premijerke, onaj Sunakov proći će kontrolu britanskog nadzornog tijela.

Britanski financijski kredibilitet pogoršan je prošli mjesec kad je Truss najavila porezne rezove, što je potreslo tržište obveznica i primoralo nacionalnu banku da intervenira. Truss je odustala od svog plana i na kraju podnijela ostavku nakon samo 45 dana.

„Naš prvi prioritet su ekonomska stabilnost i vraćanje povjerenja da je Ujedinjeno Kraljevstvo zemlja koja plaća svoj put i zbog toga je srednjoročni fiskalni plan ekstremno važan”, rekao je Hunt.

„Želim potvrditi da će se njime pokazati pad duga u srednjem roku”, dodao je.