važne odluke

Glasnogovornik Rishija Sunaka: Britanija ne planira slati Ukrajini zrakoplove

15.05.2023 u 14:44

Bionic
Reading

Britanija ne planira slati borbene zrakoplove Ukrajini nakon što je ukrajinska vojska naznačila da bi se rado koristila avionima F-16, rekao je glasnogovornik premijera Rishija Sunaka u ponedjeljak

Upitan hoće li Britanija slati borbene zrakoplove Ukrajini, glasnogovornik je rekao: "Nema planova da se to učini".

"Ukrajinci su odlučili trenirati pilote na F-16, a znate da se RAF njima ne koristi", rekao je, dok se u posjetu Britaniji nalazi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji od zapada traži slanje borbenih zrakoplova. On je rekao da je optimist u vezi sa skorim "veoma važnim odlukama" o isporuci borbenih zrakoplova koje traži od zapadnih zemalja kako bi se obranio od ruske invazije.

"Želimo stvoriti koaliciju za zrakoplove i velik sam optimist u vezi s tim, razgovarali smo o tome i mislim da će se to vrlo skoro dogoditi, bit ćete obaviješteni o odlukama koje smatram veoma važnima", rekao je Zelenski novinarima nakon razgovora sa Sunakom.

  • +2
Rishi Sunak i Volodimir Zelenski Izvor: EPA / Autor: SIMON DAWSON/NO 10 DOWNING STREET HANDOUT

Velika Britanija, koja je među glavnim zemljama koje pomažu Kijevu, još je prošlog tjedna najavila da će poslati Ukrajini krstareće rakete Storm Shadow, postavši tako prva zemlja koja će joj isporučiti takav tip oružja dugog dometa. London je 2022. poslao Kijevu vojnu pomoć vrijednu 2,65 milijarda eura, a vlada je najavila da će i ove godine nastaviti pomagati na toj razini, što je druga po veličini pomoć nakon Sjedinjenih Država.