SRBIJA I KOSOVO

Summitu u Sarajevu prijeti sudbina Brda kod Kranja

30.04.2010 u 14:35

Bionic
Reading

Skorašnji summit između Europske unije i balkanskih zemalja bit će uspješan samo ako Srbija i Kosovo budu nazočni, rekao je europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

Beograd je najavio da će bojkotirati svaku konferenciju i događaj na kojoj će Kosovo biti zastupljeno na državnoj razini jer ne priznaje njegovo odcjepljenje.

Europski čelnici rade na kompromisu ne bi li izbjegli neuspjeh konferencije u Brdu kod Kranja u Sloveniji u ožujku, koju je Srbija bojkotirala.

"Nadam se da ministri vanjskih poslova (balkanskih zemalja) neće propustiti ovu priliku da dokažu da regionalnu suradnju mogu pretvoriti u proces u kojem će svi biti za stolom", rekao je Štefan Fuele u intervjuu za dpa.

Fuele je neizravno potvrdio da neće nazočiti sastanku 2. lipnja u Sarajevu ako Srbija i Kosovo ne budu nazočni. "Sudjelovat ću na svakoj konferenciji koja se temelji na načelu uključivosti i potiče regionalnu suradnju korak naprijed... nadam se da će u slučaju ove konferencije biti čak dva koraka naprijed", rekao je.

Isti uvjet postavlja i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton. "Sarajevo je regionalna konferencija, ne budu li svi za stolom, neće imati smisla", rekao je izvor blizak Ashton.

Ovaj je tjedan možda pronađen kompromis jer je talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini u posjetu Beogradu i Prištini predložio tzv. "Gymnich" rješenje.

Po tom planu, nazvanom po neformalnim sastancima ministara vanjskih poslova EU-a, sudionici na sastanku u Sarajevu bili bi predstavljeni samo imenom, bez službenog spominjanja njihove zemlje.

U Sarajevu će se 2. lipnja održati sastanak na vrhu EU-Zapadni Balkan.