loš start

Sukobi zastupnika na inauguralnoj sjednici novog iračkog parlamenta

09.01.2022 u 21:41

Bionic
Reading

Prvu sjednicu novog iračkog parlamenta obilježile su u nedjelju svađe između zastupnika, no za predsjednika parlamenta ipak je izabran sunit Mohamed al-Halbusi, tri mjeseca nakon parlamentarnih izbora na kojima je pobijedio šijitski vođa Moktada al-Sadr. Nakon prijevremenih parlamentarnih izbora održanih 10. listopada 2021. u Iraku vlada snažna politička napetost s povremenim oružanim sukobima.

Nakon izbora vlada suparništvo među dvjema šijitskim skupinama: skupine Moktade Sadra i Osvajačkog saveza, političkog krila Hašd al Šabija, koalicije bivših proiranskih milicija.

Sa 73 od 329 zastupnika Moktada Sadr je proglasio pobjedu i polaže pravo na formiranje "većinske" koalicije u parlamentu, što mu omogućuje da imenuje premijera i vladu. Osvajački savez je pretrpio velik poraz na izborima, ali osporava rezultate.

Na prvoj sjednici novog parlamenta za predsjednika je ponovo izabran sunit Mohamed al-Halbusi.

No prije njegova izbora u dvorani je izbila svađa. Sjednica je bila prekinuta više od sat vremena, a najstariji zastupnik koji je vodio sjednicu izgubio je svijest i prevezen je u bolnicu.

Parlament sada ima 30 dana da izabere predsjednika republike. On će zatim imenovati premijera po izboru najveće koalicije. Premijer će nakon imenovanja imati 30 dana za formiranje vlade.

Postizborno razdoblje obilježili su nestabilnost i oružano nasilje.

Pristaše Hašd al-Šabija prosvjedovali su ispred tzv. zelene zone u Bagdadu u kojoj su na snazi veoma stroge mjere sigurnosti i gdje su vladine zgrade i američko veleposlanstvo.