EULEX I KFOR SLOŽNI

Sukobe su izazvali srpski ekstremisti

28.09.2011 u 11:51

Bionic
Reading

Pripadnici KFOR-a i Eulexa priopćili su na izvanrednoj konferenciji za novinare u Prištini da je najnovije nasilje kod graničnog prijelaza Jarinje na sjeveru Kosova posljedica provokacija srpskih ekstremista, javlja agencija Tanjug

Ralph Adamec, glasnogovornik KFOR-a, rekao je da su neredi počeli jučer oko 13 sati kada je civilno vozilo pokušalo nasilno probiti punkt KFOR-a na prijelazu Jarinje.

'KFOR-ove su snage djelovale kako bi spriječile probijanje te linije i tom je prilikom vozilo ozlijedilo KFOR-ova vojnika. Tijekom izgreda pokušali su vojniku oduzeti oružje, nakon čega je vojnik, poslije verbalnog upozorenja, pucao i tom prilikom ozlijedio civila koji mu je pokušao oteti oružje. Situacija se tada pogoršala i na vojnike KFOR-a je bačen velik broj improviziranih eksplozivnih naprava', objasnio je Adamec, no nije želio reći koje su streljivo koristili vojnici.

Adamec nije bio precizan u vezi s vrstom oružja koju su vojnici KFOR-a koristili, rekavši samo da oružje nije bilo smrtonosno, piše Tanjug.

Adamec i glasnogovornik Eulexa Nicholas Haton rekli su da je u tijeku istraga u vezi sa svim osobama koje su jučer poticale na nasilje na graničnom prijelazu.