KAKVA DRŽAVA

Sukob oko obavijesti Vladi RH o Čehokovoj ostavci

  • Autor: I.Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 22.07.2011 15:05
  • Objavljeno 22.07.2011 u 14:36
Ivan Čehok

Ivan Čehok

Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak

Zbog Čehokove ostavke za ponedjeljak je sazvana izvanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina

Obavijest Vladi Republike Hrvatske o ostavci Ivana Čehoka na funkciju gradonačelnika Grada Varaždina trebala bi biti jedina točka 18. sjednice Gradskog vijeća, sudeći po pozivu upućenom gradskim vijećnicima. Tako je, očigledno, razriješena dvojba tko o ostavci treba obavijestiti Vladu RH: Gradsko vijeće ili samo njegov predsjednik.

Upravo oko toga ovih se dana vodila polemika između Ivana Hermana, predsjednika Gradskog vijeća, te Roberta Podolnjaka, nezavisnog vijećnika i profesora na zagrebačkom Pravnom fakultetu.

U Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi stoji da predstavničko tijelo u roku od osam dana obavještava Vladu o prestanku mandata općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana radi raspisivanja prijevremenih izbora za novoga općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana.

'Iz ove zakonske odredbe nedvojbeno proizlazi da je riječ o ovlasti Gradskog vijeća, a ne predsjednika Vijeća. Gradsko vijeće ima pravo biti upoznato sa svim relevantnim okolnostima podnošenja ostavke gradonačelnika i potom donijeti odluke koje su u njegovoj nadležnosti. Te ovlasti ne može prisvajati predsjednik Vijeća i stoga očekujem da postupi prema zakonu', isticao je Podolnjak

Iako je upozoravao da neće biti lako skupiti vijećnike, Herman nije odbacivao mogućnost sazivanja Gradskog vijeća, pri čemu je naglašavao da se 'uvijek držao rokova, pa tko će biti i sada'.

Međutim, Podolnjak je doveo u pitanje i poštivanje rokova ili barem to pokušao. Naime, upozorio je da je Čehok još 12. srpnja podnio ostavku koja je stigla u Gradsku vijećnicu tek 19. srpnja, što smatra bitnim zbog zakonskih rokova za raspisivanje izbora.

'Nije bitno koji je datum na ostavci, bitan je datum s kojim je ostavka službeno zaprimljena', ustvrdio je Herman, no relevantno mišljenje o tome i drugim dvojbama vezanim uz prijevremene izbore u Varaždinu trebalo bi dati Ministarstvo uprave, koje se još nije oglasilo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi