POLITICO O KRIZI VLADE

'Sukob oko Agrokora ubio je i pokopao koaliciju HDZ-a i Mosta'

05.05.2017 u 11:43

Bionic
Reading

Portal Politico u članku pod naslovom ‘Supermarket koji je zatresao Hrvatsku’ detaljno se pozabavio turbulencijama u vladi premijera Andreja Plenkovića, čiji raspad tumači kao posljedicu odluke da država pokuša spasiti Agrokor od propasti

‘U pitanju je lanac supermarketa koji je prevelik da bi smio propasti. Ali pokušaji da se taj lanac spasi doveli su do pada u Hrvatskoj vladajuće koalicije desnog centra te bi mogli dovesti i do prijevremenih parlamentarnih izbora’, piše Politico u članku posvećenom prekidu koalicije HDZ-a i Mosta. Politico ističe da je ‘priča o Agrokoru, prehrambenom i prodajnom divu koji zapošljava oko 60 tisuća ljudi u jugoistočnoj Europi, rasvijetlila to kako na Balkanu funkcionira tzv. rodijački kapitalizam sa svojom otrovnom smjesom riskantnog financiranja, slabog korporativnog nadzora te bliskih veza politike i biznisa’.

Dodaje se kako bi kriza Agrokora mogla izazvati treće parlamentarne izbore u dvije godine, i to u trenutku kada gospodarstvo Hrvatske - koju Politico opisuje kao jednu od najsiromašnijih članica Europske unije - pokazuje znake rasta. Ivicu Todorića se opisuje kao ‘tajkuna koji je započeo s malim cvjećarskim poslom, a sada živi u dvorcu na brijegu iznad Zagreba’ te se dodaje kako se ‘ne može precijeniti važnost Agrokora za hrvatsku ekonomiju’.

Kada se pak nedavno Agrokor zbog ogromnih dugova našao na rubu kolapsa, vlada Andreja Plenkovića  ‘na brzinu je donijela zakon - pod nadimkom lex Agrokor - koji je omogućio državi da se uključi i održi kompaniju na životu’. Politico naglašava kako to pokazuje ‘bliske odnose Agrokora s političkom elitom’ te su socijaldemokrati pokrenuli izglasavanje nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću, ‘koji je bio visoki menadžer u Agrokoru do 2016., zadužen za strategiju i međunarodna tržišta’. Zahtjev za opozivom Marića podržali su i koalicijski partneri Most, a rezultat je izjednačen broj glasova u parlamentu, što je ‘omogućilo Mariću da zasad zadrži svoju poziciju’. ‘No koalicija između Plenkovićeva konzervativnog HDZ-a i Mosta je mrtva i pokopana’, konstatira Politico.

Predviđa se da će HDZ pokušati sastaviti novu parlamentarnu većinu, ali ‘ništa prije lokalnih izbora 21. svibnja’ te da neuspjeh takvih pregovora znači ‘nove parlamentarne izbore, na kojima je velika mogućnost ponavljanja postojećeg odnosa snaga’. Politico citira ‘neovisnog političkog analitičara i umirovljenog profesora politologije’ Žarka Puhovskog, koji smatra da bi na prijevremenim izborima opet pobijedio HDZ, ali ne bi imao većinu da vlada sam pa bi uslijedila ‘bjesomučna potraga za koalicijskim partnerom’.

U članku se navodi i da je niz državnih dužnosnika bio zaposlen u Agrokoru te se prenosi konstatacija Puhovskog kako je ‘Agrokor nadgledao državu umjesto da je država nadgledala Agrokor’. Politico piše da je Agrokorov lanac trgovina Konzum najveći na Balkanu te da je iznimno važan za ‘lukrativnu hrvatsku turističku industriju’.

Citira i financijskog konzultanta Andreja Grubišića koji Agrokorovu propast opisuje kao ‘tipičnu kombinaciju brzog širenja, pretjeranog investiranja, niske profitabilnosti i kredita s visokim kamatama, što je rezultiralo izostankom novca za servisiranje kredita’. Dodaje se kako su svi uključeni znali za to te su ‘uživali u vožnji dok je trajala’.

Spominje se kako su dvije ruske banke - Sberbank i VTB - dva najveća kreditora Agrokora, kojima posrnuli koncern duguje oko 1,1 milijardu eura. Tu su još austrijske Erste i Raiffeisen banka te talijanske banke UniCredit i Intesa Sanpaolo.

Za restrukturiranje Agrokora Hrvatska je unajmila njujoršku tvrtku AlixPartners te se predviđa da će koncernu trebati još 450 milijuna eura kredita ove godine da bi nastavio normalno poslovati.