rasprava o vjetroELEKTRANi

Sukob Bulja i Reinera u Saboru: 'Gospodine potpredsjedniče, viteže jeruzalemskog groba, puna mi je kapa vaših upadica, istanbulski viteže'

10.11.2020 u 23:06

Bionic
Reading

Hrvatski sabor ovaj tjedan raspravlja petom krugu porezne reforme, a danas se izjašnjavao o amandmanima na rebalans državnoga proračuna. Raspravljalo se i o Interpelaciji Domovinskog pokreta o radu Vlade u vezi s projektom vjetroelektrane Krš-Pađene, a iza 23 sata rasprava je završila i nastavlja se u srijedu u 10 sati.

Pred kraj rasprave o interpelaciji zaiskrilo je između Željka Reinera i Mire Bulja pa mu je Reiner izrekao kaznu udaljavanja iz sabornice i odredio još jednu pauzu.

Prvo je HDZ-ov Branko Bačić imao kritiku na Bulja: 'Gospodin Bulj me optužio da sam nosio torbe. Vi jako dobro znate da ja torbe nisam nosio. Zapamtite jednu stvar, ja kao hrvatski branitelj nisam nikad zloupotrijebio svoju braniteljsku povlasticu. Sve ono što sam napravio je uvijek bilo u skladu sa zakonom.'

Potom je Reiner dodao: "Nemojmo sada krenuti sa povredama poslovnika jer ću svima oduzimati riječ. Svi već imate opomenu, ne ostaje mi se do 1 ili 2 u noći. Dat ću vam stanku od sat vremena. Stvarno mi ide na živce kad svjesno zlorabite poslovnik. Kolega Bulj nemojte se derati s mjesta, dajte se konačno upristojite'.

Potom je htio govoriti i Miro Bulj, ali Reiner mu je izrekao kaznu udaljavanja iz sabornice. 'Dajem vam opomenu s oduzimanjem riječi do kraja rasprave! Izvolite izaći van', rekao je Riener na što mu je Bulj replicirao: 'Gospodine potpredsjedniče Sabora, viteže jeruzalemskog groba, puna mi je kapa vaših upadica, istambulski viteže.'.

Do stanki je došlo i ranije. Tako je nakon jedne kraće, malo iza 22 sata nastavljena rasprava. Uoči svog izlaganja Arsen Bauk je dobacio: 'Uspjeli ste čak i Grmoju odvratit od rasprave'. Potom je pojasnio zašto je klub SDP-a odlučio podržati interpelaciju: Nalazimo se u rijetko kontradiktornoj situaciji, 20 zastupnika Mosta i Domovinskog pokreta je tražilo od Vlade da dostavi neke dokumente. A onda je klub HDZ-a rekao da nećete to dobiti jer ste bahato tražili, onda smo mi podržali njihov zahtjev'.