NEMA DŽABE

Šuker: Referendum netko mora platiti

Bionic
Reading

Nakon trosatnog sastanka vladajuće koalicije na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor ministar financija Ivan Šuker izjavio je da će se o rebalansu proračuna govoriti kada on bude pripremljen te da će svi o tome dobiti pravodobnu informaciju

- Dio rebalansa odnosit će se na provedbu referenduma jer netko to mora platiti - dodao je Šuker, piše Večernji list

- Koalicijski partneri pozivaju sindikate da ponovno dođu za pregovarački stol kako bi napravili zajednički Zakon o radu u interesu radnika - kazao je nakon sastanka predsjednik HSLS-a Darinko Kosor koji je uoči njega poručio kako je nemoguće referendum košta 170 milijuna kuna odnosno prema njegovoj informaciji on ne može stajati više od 60.

Rebalans u srpnju

Rebalans ići, kako pretpostavlja premijerka, do kraja srpnja, a napitanje koliki će biti, rekla je da će se to znati nakon procjene štetaod poplava."Požurujemo da prvi izračuni dođu kako bismo mogli žurnoreagirati", rekla je Kosor.

Josip Friščić u izjavi novinarima rekao je da još nema izračuna visine rebalansa proračuna, jer još nema službenih rezultata izračuna štete od poplava.

Upitan je li se razgovaralo o Zakonu o radu odgovorio je da je, nakon što je na Vladi u nacrtu usvojen, bilo raspravljano o određenim vladinim amandmanima.

"Samim time to znači da je Vlada spremna razgovarati i dogovarati se te kroz amandmane poboljšati rješenja koja su ponuđena izmjenom zakona", rekao je.

Očekuje da će sindikalni predstavnici sjesti za stol s Vladom te tražiti najbolja rješenja. Istaknuo je kako na sastanku nisu razgovarali o uvrštenju spornog zakona u dnevni red Hrvatskog sabora.

Darinko Kosor pozvao je sindikalne vođe da se vrate na pregovore. Smatra kako treba napraviti zakon koji će biti u radničkom interesu, a da bi se do njega došlo, rekao je, treba razgovarati. Zakon ne postoji zbog sindikalnih vođa i članova Vlade ili predsjednika stranaka, već radi zaštite radnika, kazao je.

Jutarnji list pak doznaje da niti riječi partneri, ali niti HDZ nisu potrošili na raspravu hoće li se referendum provesti po starom ili novom Ustavu. Potpredsjednik HDZ-a i predsjednik saborskog odbora za Ustav Vladimir Šeks izjavio je nedavno kako treba biti po starom Ustavu jer je tada počela cijela procedura što bi značilo da na referendum treba izaći polovica upisanih birača, odnosno njih 2,25 milijuna da bi bio valjan.

Uz premijerku Kosor sjednici su nazočili predsjednik HSS-a Josip Friščić, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, predstavnik SDSS-a Milorad Pupovac te manjinski predstavnici Nazif Memedi i Deneš Šoja.