SABOR O REBALANSU PRORAČUNA

Šuker: MMF nije babaroga

30.03.2009 u 10:46

Bionic
Reading

Hrvatski je sabor jutros započeo raspravu o prijedlogu rebalansa državnog proračuna, a ministar financija Ivan Šuker poručio je da je riječ o rebalansu koji bi trebao osigurati očuvanje radnih mjesta, ali i kreditnog rejtinga države

Vlada predlaže smanjenje proračunskih prihoda sa 124 milijarde na 116 milijardi kuna, a rashoda sa 126,9 na 121,5 milijardi kuna. Rebalans je rađen uz projekciju pada BDP-a od 2 posto i inflaciju od 2,6 posto. Deficit proračuna iznosio bi 1,4 posto BDP-a, a deficit konsolidirane javne potrošnje 1,6 posto BDP-a.

Šuker je objasnio da su kao podloga za rebalans uzeta sva makroekonomska kretanja u posljednja dva mjeseca, od pada industrijske proizvodnje do pada indeksa građevinskih radova, koji su, naglašava, proteklih godina generirali gospodarski rast. Objasnio je da je smanjenje prihoda planirano na temelju manje naplate poreza, doprinosa i trošarina proteklih mjeseci, a naveo je da je naplata PDV-a praktično prepolovljena u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Vlada očekuje podbačaj PDV-a za 3,9 milijarda kuna, smanjenje prihoda od doprinosa za 2,2 milijarde kuna, te od trošarina za 780 milijuna kuna. Šuker je izvijestio da je najveće smanjenje planirano na plaćama, te da će se zbog vraćanja osnovice plaća na prošlu godinu i nepovećanja zapošljavanja u zdravstvu uštedjeti ukupno 1,8 milijarda kuna.

Istaknuo je pritom da je rast mase za plaću u prethodnim godinama uvijek bio veći od ukupnog rasta proračunskih rashoda. Rebalansom se planiraju uštede na materijalnim rashodima u iznosu od 883 milijuna kuna, subvencijama 318 milijuna, pomoćima danim u inozemstvu od 519 milijuna kuna, te na drugim rashodima 700 milijuna kuna. Šuker je naglasio da se neće smanjivati davanja za mirovine, sredstva za socijalnu skrb, rodiljne naknade i dječji doplatak.

Još jednom je ustvrdio da bi novi stand-by aranžman s MMF-om te stavke doveo u pitanje. Istaknuo je pritom da 'MMF nije nikakva babaroga, nego institucija s kojom Vlada svakodnevno komunicira'. Šuker je uvjeren da će Vlada rebalansom očuvati kreditni rejting države, te da će se krajem travnja ili početkom svibnja uspješno zadužiti u inozemstvu i tako osloboditi sredstva za gospodarstvo na domaćem tržištu.

Uvjeren je da će očuvanje rejtinga omogućiti i povoljno zaduživanje poslovnih banaka u inozemstvu, te da će banke zato prihvatiti apel Vlade da ne dižu kamate građanstvu. Predsjedavajući Vladimir Šeks je ispričao premijera Ivu Sanadera koji neće nazočiti raspravi o rebalansu zbog sjednice Državnog odbora za NATO.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da njegova stranka neće glasovati za rebalans proračuna ako se ne promijeni odluka o uvođenju radikalne štednje na stavkama namijenjenim financiranju povratka izbjeglica i razvoju područja od posebne državne skrbi.