INICIJATIVA U PARLAMENTU

Šuica u Bruxellesu pokreće Europski dan kravate

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 03.05.2016 10:28
  • Objavljeno 03.05.2016 u 10:28
kravata

kravata

Izvor: Pixsell / Autor: Proslava Dana kravate u Zagrebu

Europarlamentarka Dubravka Šuica (HDZ) pokrenula je u EU parlamentu, zajedno sa zastupnicima iz Hrvatske i u suradnji s Academijom Cravaticom, 'pisanu izjavu' u kojoj poziva Europsku komisiju da uvede Europski dan kravate kako bi taj otmjeni odjevni predmet bio priznat kao dio europske kulturne baštine, identiteta, komunikacije i dizajna te kako bi europski narodi mogli očuvati i učvrstiti međusobne veze te veze s ostatkom svijeta jer se kravata istodobno percipira kao hrvatska, europska i svjetska, izvijestili su iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke u EU parlamentu

'Hrvatsku želimo brendirati na raznim područjima pa je i ovo jedan od načina na koji možemo doprinijeti sveukupnoj pozitivnoj slici naše zemlje', poručila je Šuica.

Klub zastupnika EPP-a priopćio je da su, osim hrvatskih zastupnika, inicijativu podržali 'kolege iz Njemačke, Bugarske, Slovenije i ostalih zemalja te s obzirom da već postoji tradicija prema kojoj svaka država koja predsjeda Vijećem izdaje svoju posebnu kravatu, koja se nosi kako bi se obilježilo predsjedanje te države, moglo bi se reći da se kravata također smatra simbolom EU-a'.

Ukoliko tijekom sljedeća tri mjeseca više od polovine europarlamentaraca, odnosno njih 376, potpiše ovu pisanu izjavu, prema pravilima Europskog parlamenta ona se dostavlja Europskoj komisiji i Vijeću na razmatranje.

Kravatu, elegantan rubac koji su kao dio uniforme oko vrata nosili hrvatski vojnici, prihvatio je francuski dvor te je ona s vremenom postala nezaobilazan odjevni predmet čija je popularnost postupno rasla u Europi i diljem svijeta, podsjećaju iz EPP-a, dodajući da su u 17. stoljeću Europom kravatu pronijeli hrvatski konjanici, a 1643. Luj XIII uspostavio je i pukovniju Royal-Croates koju je Luj XIV preimenovao u Royal-Cravates.

'Kravata je već dugo tipična za Europljane i predstavlja europski duh i europske vrijednosti, a s vremenom je postala simbolom europske mode. U skladu s odlukom Hrvatskog sabora iz 2008. godine, u Hrvatskoj se 18. listopada obilježava Dan kravate u svrhu promocije identiteta najpoznatijeg hrvatskog suvenira i svojevrsnog sinonima za Hrvatsku', podsjećaju u EPP-u.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!