ULTRALUKSUZNI GOLF PARK

Šuica prodala kvadrat na Srđu za samo 55 kuna

04.06.2009 u 13:42

Bionic
Reading

Tijekom primopredaje vlasti novi dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić će se susresti i s ugovorom o prodaji 47.041 metra četvornog donedavnog gradskog zemljišta na platou Srđa i Bosanke za iznos od samo 2,603.888,6 kuna

DUBROVNIK - Cijena je, dakle, 55 kuna po kvadratu, i to na prostoru gdje zagrebačka tvrtka 'Razvoj golf' otkupljuje zemljište za veliki projekt britanske investicijske grupe Loyd's Property Investments (LPI) iz Londona koja tamo kani graditi ultraluksuzni golf park s tzv. pratećim sadržajima o čemu je dubrovačka i šira javnost dosad obavještavana na kapaljku, piše Novi list.

Taj mega projekt nosi naziv 'Royal Golf Park Dubrovnik', a prema informacijama s web stranice LPI-ja na platou Srđa i obližnjeg naselja Bosanka tamo bi uz golferske terene moglo niknuti čak 686 različitih vrsta smještajnih jedinica i objekata.

Budući da je taj projekt dobio oznaku od 'nacionalnog značenja', Gradsko poglavarstvo predvođeno Šuicom krajem prošle godine raspisalo je javno nadmetanje za prodaju čestica zemlje 2.240 i 2.241 u katastarskoj općini Dubrovnik. Nakon isteka roka, na sjednici održanoj krajem ožujka - u vrijeme zahuktalih priprema za lokalne izbore - prihvaćena je ponuda 'Razvoj golfa' koja je ponudila 55 kuna po kvadratu (manje od 8 eura), iako je javna tajna da zemljište na platou Srđa i Bosanke za golferske i prateće sadržaje postiže prosječnu cijenu od oko 20 eura! Ako se kojim slučajem zemljište nalazi u građevinskoj zoni 'Royal Golf Parka Dubrovnik' tada i cijena metra četvornog višestruko raste.

Ugovor o kupoprodaji potpisali su početkom svibnja Dubravka Šuica i prokurist tvrtke 'Razvoj golf' Ivan Kusalić. Taj je ugovor ovjeren u uredu dubrovačkog javnog bilježnika Ive Radovića. Uoči drugog izbornog kruga, 'Razvoj golf' uplaćuje Gradu Dubrovniku iznos od 2,6 milijuna kuna, što je dan kasnije ovjereno u uredu javnog bilježnika Nikše Viđena. Dva dana poslije, 'Razvoj golf' Zemljišnoknjižnom odjelu dubrovačkog Općinskog suda podnosi prijedlog za uknjižbu prava vlasništva nad spomenutim nekretninama koje su donedavno bile gradsko vlasništvo.

U vrijeme dok su se događale rečene transakcije novinare je dubrovačko Gradsko poglavarstvo na čelu sa Šuicom tek škrto obavijestilo kako je u odnosu na projekt Golf parka na Srđu 'izrađen program gradnje i uređenja područja koji je Izrađivaču vraćen radi ispravka'. Kakvog ispravka, o kojim je površinama riječ, što valja 'ispraviti', tko je to i kada odlučio, javnosti nije rečeno. Možda će to uspjeti novoj gradskoj vlasti koja je obećala skidanje oznaka 'povjerljivosti' i 'tajnosti' sa svih aranžmana njihovih prethodnika čija prvakinja, odlazeća dubrovačka gradonačelnica Šuica odbija prijedlog o javnoj primopredaji vlasti na zajedničkoj konferenciji za novinare s Androm Vlahušićem.

Reagirajući na ovaj tekst, prokurist Ivan Kusalić iz tvrtke 'Razvoj golf' je istaknuo kako se kupljeno zemljište ne nalazi u zoni projekta Golf parka Dubrovnik i na njemu nije predviđena gradnja.

Također je napomenuo kako je tvrtka 'Razvoj golf' sporno zemljište na Srđu kupila istaknuvši najpovoljniju ponudu na javnom natječaju raspisanom 12. prosinca 2008. u Dubrovačkom listu, čitavih pet mjeseci prije lokalnih izbora u transparentnom postupku, sukladnom zakonu.

'Ponuda koju smo istakli bila je najpovoljnija na natječaju na kojem je sukladno pravilima mogao sudjelovati i bilo koji drugi ponuđač', zaključio je Kusalić.

Za razliku od Kusalića koji demantira namjenu kupljenog zemljišta, bivša gradonačelnica Šuica, čiji se potpis nalazi na kupoprodajnom ugovoru, ustvrdila je za Jutarnji list kako joj nisu poznate pojedinosti prodaje gradskog zemljišta na Srđu