NAMJERNI PROPUSTI

Sudionici Split Pridea tužili Hrvatsku

29.02.2012 u 15:55

Bionic
Reading

Iskorak i Kontra i ove će godine organizirati Split Pride premda je prošlogodišnje javno okupljanje LGBT osoba na splitskoj rivi bilo nasilno prekinuto, a za što te dvije udruge najodgovornijim smatraju MUP, čijim su radom, kao i djelovanjem Ministarstva obrazovanja te sudstva, posebno nezadovoljne, navode u 'Izvještaju o stanju ljudskih prava LGBT osoba za 2011. godinu', predstavljenom na današnjoj konferenciji za novinare u Centru za ljudska prava u Zagrebu

'Propust državnih institucija da spriječe nasilje na prvom Split Prideu te izostanak sankcioniranja odgovornih osoba u Vladi i Ministarstvu unutarnjih poslova ocjenjujemo kao najnegativniji događaj u 2011. godini. Bez ikakve sumnje je to da su namjerno učinjeni veliki propusti vezano za praćenje organizacije i sprečavanje organiziranja nasilnika te da MUP i splitski gradonačelnik nisu djelovali u okviru svojih ovlasti da bi spriječili nasilje', kazala je koordinatorica Kontre Sanja Juras.

'Organizatori splitskog Pridea prije skupa su upozoravali MUP i splitsko Općinsko državno odvjetništvo na linč, govor mržnje i prijetnje, ali nije bilo reakcije ni od strane policije kad su pred njom nasilnici držali kamenje, eksplozivne i druge naprave', kazala je Juras. Štoviše, 'u odgovoru na upit udruga o tome je li provedena istraga u MUP-u s obzirom na propuste u osiguranju javnog okupljanja Split Pridea, MUP je odgovorio da propusta nije bilo'.

Stoga su, s obzirom na navedeno, sudionici i sudionice Split Pridea, kojima je povrijeđeno Ustavom i Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava zajamčeno pravo na javno okupljanje, zajedno podnijeli individualne tužbe protiv Republike Hrvatske primjenom Zakona o suzbijanju diskriminacije kojima traže utvrđivanje diskriminacije.

Juras je najavila da će i ove godine organizirati Split Pride, o čemu će se više znati za nekoliko tjedana, te naglasila da je 'sramotno da se zbog nedostatka političke volje uskraćuje pravo na javno okupljanje LGBT osoba te da njihovo ostvarenje ovisi o količini pritiska međunarodnih institucija i medija'. 'Tek nakon tog pritiska su prijave napadačima koji su bacali eksplozivna sredstva, kamenje i vrećice s izmetom te pepeljare i vikali 'Ubij pedera' i 'Morate umrijeti' promijenjene iz prekršajnih u kaznene', podsjetila je Juras.

Ministarstvo obrazovanja lošu je ocjenu zaradilo zbog odbijanja uklanjanja diskriminatornih sadržaja iz udžbenika, a sudstvo zbog nedostatka senzibiliziranosti i edukacije oko primjene Zakona o suzbijanju diskriminacije, objasnila je koordinatorica Kontre, ali i navela jedan korak naprijed. Naime, kao pozitivni pomak u zaštiti prava LGBT osoba u Hrvatskoj u 2011. izdvaja usvajanje novog Kaznenog zakona, koji će stupiti na snagu 1. siječnja 2013. godine, a u kojem je usvojeno i poboljšano zakonsko uređenje zločina iz mržnje, uveden rodni identitet te se sve odredbe tog zakona imaju na jednak način primjenjivati i na istospolne partnere te njihovu djecu. Ipak, upozoravaju udruge: 'Zakonske odredbe ne znače ništa ako ne zažive u praksi!'

'Iako posljednjih godina bilježimo povećan broj osoba koje su spremne javno progovoriti o svom iskustvu diskriminacije ili nasilja na temelju spolne orijentacije, prošle je godine zabilježeno 15 prijava, što je više nego primjerice 2002. ili 2003, ali uobičajeno u nekoliko posljednjih godina. Većina ipak nikada ne prijavi takve incidente zbog nepovjerenja u hrvatski pravni sustav i straha od razotkrivanja njihove spolne orijentacije ili rodnog identiteta', upozorila je Juras.

Među prijavljenim slučajevima je i napad na Gorana Hadžića kojeg su pretukli nogometaš Miroslav Šarić i njegov brat, te za to dobili minimalnu zakonsku kaznu, a tu je i slučaj transrodne osobe koja je od Fakulteta elektronike i računarstva u Varaždinu zatražila izdavanje nove diplome zbog promjene spola, na što se Fakultet oglušio tvrdeći da je riječ o 'proceduralnim razlozima', ali će novu diplomu ipak izdati nakon nedavne presude Upravnog suda koji je uvažio navode tužitelja.

U izvješću se spominju i homofobni istupi javnih osoba u čemu su, ističe se, prednjačili predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković te izvršni dopredsjednik NK Dinama Zdravko Mamić, a upozoreno je i na poticanje na nasilje kastavskog župnika Franje Jurčevića te na govor mržnje pjevača Mladena Grdovića i svećenika Joze Ćirka povodom Split Pridea.