POTRESNA ISPOVIJEST GAY BRANITELJA

'Svakim udarcem ciljali su u glavu'

26.11.2010 u 12:29

Bionic
Reading

Pravni tim udruga Kontra i Iskorak na konferenciji za novinare upozorio je na porast homofobnog nasilja u Zagrebu. Na presici je govorio i Goran Hadžić, ratni vojni invalid i žrtva iznimno brutalnog napada od prije tri tjedna zbog kojega je proveo šest dana u bolnici

'Napad se dogodio prije tri tjedna, u noći kada je u Zagrebu nastupila Lady Gaga', počeo je priču Hadžić. Bio je u jednom gay klubu u kojem je prvi put primijetio dvojicu muškaraca (Miroslav i Marko Šarić), koji su ga kasnije brutalno pretukli.

'Neposredno nakon izlaska uz gay lokala u Mrazovićevoj krenuli su za mnom i napali me u Ulici Pavla Hatza na raskrižju s Trgom Kralja Tomislava. Onaj crni nogometaš (Miroslav) me prvi udario u predio uha, tada sam izgubio ravnotežu', prepričava nemili događaj Goran Hadžić.

Kaže da su mu, dok su ga tukli, vikali 'je… ti mater pedersku'.

'Izbjegao sam udarac nogom te napadača uhvatio za tu nogu, on je pao na auto koji je tamo bio parkiran. Tada me uhvatio i povukao dolje, ali sam u padu otkinuo mobitel koji mu je stajao za pasom i uzeo mobitel koji je pao misleći da je moj', sjeća se Hadžić. Srećom po njega, radilo se o napadačevu mobitelu pa ih je policija kasnije i našla.

'Ovaj drugi me tada brutalno udario nogom u glavu, pao sam i udario glavom u asfalt. Onda su me obojica tukla, a svakim udarcem ciljali su glavu. Pritom su vikali 'ubij ga, ubij pederčinu, majku mu...', prepričava žrtva homofobnog napada.

Srećom, posljednjim snagama zazvao je upomoć te su naišli prolaznici, napadači pobjegli.

Hadžić kaže da je šokiran intenzitetom i brutalnošću napada.

'Pitaj boga do kada bi me udarali da nisu došli prolaznici', rekao je. Od društva očekuje da osudi ovakve napade.

'Prije 10 godina bio sam otvorio gay bar u Novoj Gradišci pa sam preživio. Izgleda da je Slavonija tolerantnija i zrelija od Zagreba. Ja sa ne stidim svojih postupaka i ovaj napad nije moja sramota nego njihova', rekao je on. Smatra da je napadač  produkt društva koje smatra da su gay osobe manje vrijedne od heteroseksualnih.

Sanja Juras iz Kontre rekla je da će, zbog intenziteta i brutalnosti, tražiti od DORH-a da se ovo okvalificira kao pokušaj teškog ubojstva. Oni traže da se pronađu počinitelji ostalih napada koji nisu pronađeni. Podsjetila je na napad na Damira Gerovca koji još uvijek nije riješen.

Također, tražit će od odgovornih da u novom kaznenom zakonu budu strože kazne za zločine iz mržnje. Kontra i Iskorak također pozivaju LGBT osobe da prijave napade na email adresu pravnitim@kontra.hr. Edo Bulić iz Iskoraka upozorio je na to da takvi napadi često ostaju neprijavljeni, jer LGBT osobe nemaju povjerenja u policiju, gdje doživljavaju sekundarnu viktimizaciju, ismijavanje ili minoriziranje problema.