PRIJETI MU SMRTNA KAZNA

Suđenje Mursiju odgođeno za siječanj

04.11.2013 u 13:07

Bionic
Reading

Bivši egipatski predsjednik Mohamed Mursi, kojeg je egipatska vojska svrgnula s vlasti 3. srpnja nakon masovnih prosvjeda protiv njegove vladavine, u ponedjeljak je stigao u policijsku akademiju u Kairu gdje mu se trebalo suditi zbog poticanja na ubojstvo, javlja egipatska agencija Mena. Ubrzo nakon što je suđenje počelo, ono je odgođeno za 8. siječnja, a Mursi je, tvrdi anonimni izvor, odveden u zloglasni zatvor Tora. Pravni stručnjaci kažu da bi Mursi, ukoliko bude osuđen, mogao dobiti doživotnu zatvorsku kaznu ili čak smrtnu kaznu, piše BBC

Suđenje svrgnutom egipatskom predsjedniku Muhamedu Mursiju, kojemu se sudi zbog 'poticanja na ubojstvo' prosvjednika, počelo je u ponedjeljak u Kairu, izvijestila je državna televizija. Međutim, egipatska državna televizija potvrdila je kako je suđenje svrgnutom predsjedniku Muhamedu Mursiju i još 14 ostalih odgođeno ubrzo nakon što je počelo, jer su pritužbe optuženika prekinule sudski postupak. Isprva se govorilo kako će se suđenje najvjerojatnije nastaviti u popodnevnim satima, međutim, AFP javlja kako suđenje neće biti održano pije 8. siječnja 2014. godine.

'Ja sam predsjednik Egipta i ja sam smijenjen u vojnom udaru protiv svoje volje', kazao je na početku današnjeg suđenja Mursi, prije nego je odgođeno do popodnevnih sati.

Mursi je potom od suda zatražio da mu omogući da obavlja svoje dužnosti legitimnog predsjednika Egipta.

Mursiju se sudi zajedno s još 14 visokih članova Muslimanskog bratstva a budu li proglašeni krivima, prijeti im smrtna kazna ili doživotni zatvor. Egipatska agencija Mena kaže da je Mursi do akademije prebačen helikopterom. Na istom se mjestu inače održavaju i ročišta u procesu protiv drugog bivšeg predsjednika Egipta Hosnija Mubaraka

Promatrači strahuju da bi suđenje moglo produbiti neprijateljstva između Muslimanskog bratstva i prijelazne vlade koju podupire vojska, u trenutku dok se bori uspostaviti stabilnost u zemlji.

Pripadnici Muslimanskog bratstva rekli su da će unatoč zabrani nastaviti s prosvjedima kako bi prisilili vojne vlasti da vrate Mursija na čelo države. Ministar unutarnjih poslova Muhamed Ibrahim je upozorio: 'Ako pripadnici Bratstva počine nasilje zažalit će zbog toga'.

Skupine za zaštitu ljudskih prava kažu da će suđenje pokazati ide li Egipat prema demokraciji ili se vraća dominaciji vojske nad civilnim društvom.

Samo prije nekoliko dana trojica sudaca odstupila su s dužnosti jer ne žele sudjelovati u suđenju Mursiju i ostalim pripadnicima Muslimanskog bratstva.

Tijekom četiri mjeseca pritvora Mursija su intenzivno ispitivali i nije mu bilo dopušteno sastati se s odvjetnikom.