CAMERON OBEĆAO

'Sudbinu Britanije odredit ćemo na referendumu o EU!'

23.01.2013 u 10:39

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron rekao je da Britanci moraju biti u mogućnosti izraziti vlastito mišljenje o Europi i obećao referendum o članstvu Britanije u EU-u ukoliko konzervativci pobijede na izborima 2015. godine, piše BBC

Cameron je rekao da prije referenduma, koji bi se održao u razdoblju između 2015. i 2017., želi ponovno pregovarati o odnosu Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije.

Britancima će se na referendumu ponuditi 'veoma jednostavan izbor': ili će prihvatiti rezultat pregovora, ili će napustiti EU, rekao je Cameron.

Komentirajući dugoočekivani govor, šef laburista Ed Miliband rekao je da je premijer bio 'slab' i da je vođen 'stranačkim interesom'.

Cameron je rekao da će se na referendumu donijeti odluka o 'sudbini' Britanije. Ukoliko uspije dogovoriti odnos s EU s kojim će osobno biti sretan, založit će se 'iz srca i duše' da ostanak u EU.

'Vrijeme je da Britanci kažu što misle. Vrijeme je da se riješi to europsko pitanje u britanskoj politici. Poručujem Britancima: to će biti vaša odluka', rekao je Cameron.

Vođa konzervativaca rekao je i da je razočaranje s Europskom unijom dosegnulo vrhunac, te ocijenio da bi traženje da Britanci i dalje prihvaćaju europski dogovor na kojeg nisu imali utjecaja potaknulo pozive na izlazak Britanije iz EU.

'Zato sam sklon referendumu', objasio je Cameron. Dodao je da će u slučaju pobjede na izborima konzervativna vlada nastojati postići novi dogovor s europskim partnerima.

'Kada ispregovaramo novi dogovor, dat ćemo Britancima referendum s veoma jednostavnim izborom ostanka u EU pod tim novim uvjetima ili izlaska iz EU', rekao je Cameron.