HALIL IBRAHIM

Sudanska vojska ubila vođu pobunjenika u Darfuru

25.12.2011 u 11:01

Bionic
Reading

Glavni vođa pobunjenika u sudanskoj pokrajini Darfur, Halil Ibrahim, i neki od njegovih najbližih suradnika su ubijeni, priopćio je u nedjelju glasnogovornik sudanske vojske na državnom radiju

'Naše oružane snage uspjele su uništiti otpadnika Halila Ibrahima, koji je umro zajedno s članovima vodstva svoje skupine', rekao je glasnogovornik vojske Halid Alsvarmi, prenosi CNN.

On je rekao da su Ibrahim i članovi njegove skupine opkoljeni i ubijeni u području Wad Banda - duž granice između pokrajina Sjeverni Darfur i Sjeverni Kordofan, kada su pokušali pobjeći u Južni Sudan.

Borbe između pobunjenika u Darfuru i sudanske vojske izbile su prije nekoliko dana u Sjevernom Kordofanu, nakon što su pobunjenici najavili napad na sudanski glavni grad Kartum.

Ibrahim je bio vođa Pokreta pravde i jednakosti (JEM), kojeg se smatra najmoćnijom pobunjeničkom skupinom u Darfuru. JEM se odbio pridružiti mirovnom sporazumu za Darfur, potpisanom ove godine u Dohi između sudanske vlade i druge pobunjeničke skupine - Pokreta za oslobođenje i pravdu.