diktator

Sudan počeo istragu o zločinima Bashirova režima u Darfuru

22.12.2019 u 18:12

Bionic
Reading

U Sudanu je počela istraga protiv bivših čelnika režima Omara al-Bashira o zločinima počinjenim u Darfuru, dok je svrgnuti predsjednik odavno na meti teških optužaba Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u vezi s tim krvavim sukobom

'Počeli smo istragu o zločinima počinjenim u Darfuru od 2003.', rekao je glavni državni odvjetnik Tagelsir El-Heber na tiskovnoj konferenciji u Khartoumi.

ICC je 2009. i 2010. izdao dva međunarodna uhidbena naloga protiv Omara al-Bashira za 'genocid, 'zločin protiv čovječnosti' i 'ratni zločin' tijekom sukoba u Darfuru, području na zapadu Sudana, na kojemu je u ratu s pobunjenicima izginulo 300.000 ljudi, a 2,5 milijuna je raseljeno, pokazuju UN-ovi podatci.

Unatoč brojnim pozivima na izručenje, bivši diktator nikad nije izveden pred sud u Den Haagu, gdje je sjedište ICC-a.

Bashira, koji je na vlast došao državnim udarom 1989., srušila je vojska 11. travnja nakon višemjesečnih prosvjeda protiv njegova režima u kojima su poginuli desetci ljudi.

Nakon dogovora koji su u kolovozu postigli vojska i prosvjednici, zemljom upravlja prijelazna vlada s civilnim premijerom i Suverenim vijećem u kojemu su vojnici i civili.

Vijeće upravlja zemljom tijekom trogodišnjeg prijelaznog razdoblja nakon kojega će se raspisati slobodni izbori.

Sredinom prosinca bivši predsjednik Bashir je na sudu u Khartoumu osuđen na dvije godine zatvora zbog 'korupcije', ali je zbog svoje dobi poslan u ustanovu za rehabilitaciju, a ne u zatvor.

Na sudu u svojoj zemlji mogao bi odgovarati i za druga kaznena djela. Tako je za njim izdan uhidbeni nalog zbog umiješanosti u državni udar 1989. kojim je došao na vlast.