LOZINA UGODIO BARIŠIĆU

Sudac poslušao nadbiskupa: Nećemo vas više zvati na sud!

25.04.2014 u 15:59

Bionic
Reading

Sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu pod predsjedanjem suca Slavka Lozine odlučilo je da više neće slati pozive splitsko-makarskom nadbiskupu Marinu Barišiću koji je trebao svjedočiti u procesu protiv bivšeg fratra Šime Nimca i bankarice Jasmine Bilonić zbog navodno neovlaštene prodaje crkvenog zemljišta kod Baške Vode. Nimca se tereti da je zadržao gotovo 10 milijuna kuna, a bankaricu da ga je potaknula na kazneno djelo

Sudac Slavko Lozina je zaključio da se Barišićevim saslušanjem ne bi mogle utvrditi nove važne činjenice, pogotovu jer su već saslušani generalni vikar Ivan Čubelić, provincijal Joško Kodžoman i bivši provincijal Željko Tolić. Lozina smatra da bi ustrajavanje na saslušanju Barišića dovelo do značajnog odugovlačenja postupka.

Sredinom travnja nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić odbio je, unatoč sudskom pozivu, doći na Županijski sud u Splitu svjedočiti o financijskim malverzacijama koje tužiteljstvo stavlja na teret bivšem fratru.

Usprkos zakonskoj odredbi koji kaže: 'Svaka osoba koja se poziva kao svjedok dužna je odazvati se pozivu; a ako ovim zakonom nije drugačije određeno, dužna je i svjedočiti', nadbiskup je ignorirao poziv. A na sud je posao dopis u kojem moli da mu se više ne šalje pozive za sud jer ima puno svojih obveza, a i o predmetu nema saznanja jer je sve doznao iz medija.

U Barišićevu dopisu sudu također stoji da je o prodaji zemljišta, osim iz medija, informacije doznao od vikara Čubelića i provincijala Kodžomana. Tvrdi da nitko nije dao ni pismenu ni usmenu suglasnost niti odobrenje za prodaju nekretnine te da je pravni zastupnik Nadbiskupije generalni vikar, a ne nadbiskup.

Odvjetnica fra Šime Nimca Nela Pedišić nije mogla komentirati ovu odluku budući da joj još uvijek nije uručena. Ranije za tportal odvjetnica Pedišić je izjavila kako se ne može pismenim podnescima komunicirati sa sudom, te kako se ne smije raditi razlika je li svjedok nadbiskup ili bilo koji drugi svjedok.

Suđenje se nastavlja početkom lipnja.