'NEUVJERLJIVO'

Sudac odbio Obamin zahtjev o Guantamanu

30.01.2009 u 11:41

Bionic
Reading

Vojni sudac zatvorske ustanove Guantanamo odbacio je zahtjev američkog predsjednika Baracka Obame da se suspendira suđenje zatvoreniku Abd al Rahim al-Nashiriju

WASHINGTON - Ovo bi mogao biti korak unatrag u Obaminom planu da zatvori Guantanamo. Saudijac Abd al Rahim al-Nashiri optužen je za planiranje bombaškog napada na američki razarač USS Cole u jemenskoj luci Aden 12. listopada 2000. godine. U tom napadu poginulo je 17 Amerikanaca, a ozlijeđeno ih je 50. Al-Nashiri uhićen je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 2002. i kasnije prebačen u Guantanamo.

Sudac James Pohl rekao je da je Obamin zahtjev da se suđenje obustavi zato što nova administracija želi ponovno razmotriti slučaj 'neuvjerljiv' i dodao da će se suđenje al-Nashiriju nastaviti.

Tužitelji i odvjetnici optuženih sugeriraju to da bi Pohlova odluka mogla značiti da će vlada morati odbaciti optužbe protiv al-Nashirija - u protivnom, suđenje će se nastaviti 9. veljače, kako je zakazano, bez obzira na Obamin zahtjev da se sve parnice suspendiraju.

Bijela kuća iznenađena je takvom odlukom suca. 'Vjerujem da su druga suđenja suspenidrana, što će nam dati vremena da utvrdimo stanje stvari u Guantanamu i odlučimo što dalje. Angažirali smo savjetnike', rekao je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs.

Američki predsjednik zatražio je suspenziju od 120 dana vojnih suđenja optuženima za terorizam i naredio zatvaranje zatvorske jedinice Guantanama u roku od godinu dana.