NIJE POTICAO MRŽNJU PROTV JOVANOVIĆA

Sudac: Nije Mamić Dalaj Lama da ga se slijepo slijedi

03.12.2013 u 11:49

Bionic
Reading

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić nepravomoćno je oslobođen optužbe da je u ožujku ove godine u radijskoj emisiji poticao na nasilje i mržnju prema ministru znanosti Željku Jovanoviću i pripadnicima srpske nacionalne manjine.

Obrazlažući presudu, kojom je izvršni direktor Dinama Zdravko Mamić danas nepravomoćno oslobođen optužbe za javno poticanje na nasilje i mržnju prema ministru Željku Jovanoviću i srpskoj nacionalnoj manjini, sudac Rafael Krešić rekao je da te izjave, iako neprihvatljive, nisu ohrabrivale na mržnju.

Da bi se radilo o poticanju na nasilje i mržnju morali bi biti ispunjeni određeni uvjeti, odnosno okrivljenik bi morao javnost pozivati i nagovarati na mržnju, kazao je sudac zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Krešić, ustvrdivši da se u konkretnom slučaju to ipak nije dogodilo.

Za izjave koje je Mamić na radiju izrekao o Jovanoviću u ožujku 2013. sudac je nazvao brutalnim uvreama i neprihvatljivom izražavanju osjećaja, no zaključio je da Mamić ‘nije Dalaj Lama da bi ga se slijepo slijedilo’.
Radilo se o osobnom animozitetu izraženom na neprihvatljiv način, kazao je sudac, koji je time odbacio tvrdnje tužiteljstva da je Mamić poticao na širenje mržnje izjavama u kojima je lani u ožujku za Jovanovića rekao da je ‘hrvatomrzac’, ‘uvreda za hrvatski mozak’ i Srbin koji nikada nije radio u prosvjeti i sportu.

Sudac je kazao da bi bilo zanimljivo vidjeti kakva bi bila odluka da je Mamić optužen za uvredu. ‘Ako je ovo pozivanje na mržnju, što je onda 'ubij Srbina'‘, kazao je sudac.

Tužiteljstvo je tražilo za Mamića jednogodišnju kaznu zatvora, koju bi se zamijenilo radom za opće dobro, smatrajući kako je dokazano da je on svjesno i namjerno pozivao na netrpeljivost na nacionalnoj osnovi.

Osim toga, kazao je tužitelj, važan je i kontekst u kojem je Mamić govorio o Jovanoviću, jer se obraćao dijelu javnosti koji skandira na stadionima ‘ubi Srbina’ kod kojeg je htio pobuditi najniže strasti.

Suprotno Mamićevim ranijim tvrdnjama kako mu nije bila namjera da izazove netrpeljivost prema ministru nego da ga povrijedi, tužiteljstvo je danas tvrdilo da to nije bio spontani izlijev uvreda nego promišljeni stav.

Jovanović, koji je danas na sudu saslušan kao svjedok, nije želio komentirati nepravomoćnu presudu. Na sudu je posvjedočio da ga je okrivljenik dva dana za redom svjesno, nezapamćenim govorom mržnje u dvije emisije napao, vrijeđao, oklevetao i diskriminirao samo zato što je pripadnik srpske nacionalne manjine, iako je rođen u Rijeci, hrvatski je branitelj i član vlade koja je Hrvatsku uvela u Europsku uniju.

Ministar je ustvrdio da je Mamić takvim nastupom stvarao neprijateljsko okruženje za njega, njegovu obitelj i pripadnike srpske nacionalne manjine koji su se mogli osjetiti ugroženo i zabrinuto za vlastitu sigurnost.
Jovanović je kazao da je nakon Mamićevih izjava dobivao i prijetnje u javnosti zbog čega mu je bila ponuđena policijska zaštita, ali ju je on odbio.

Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da Mamić nije govorio generalno o Srbima već je kritizirao Jovanovića zbog nedostatka iskustva. Utvrđeno je, kaže, da postoji višegodišnji sukob između Mamića i Jovanovića koji dovodi u pitanje Mamićev integritet, posebno jer mu je Jovanović rekao da je bahat, licemjer i kukavica.

Jovanović je pak odgovorio da je to izjavio jer je Mamić koristio svaki svoj nastup da bi o njemu govorio uvredljivo i klevetnički, a da je on tip političara koji slikovito i metaforički upućuje na stanje u društvu.

Tvrdi da Mamićevi napadi na njega traju od prvog dana njegova imenovanja te da ga je nazivao ‘crvenim kmerom i elementarnom nepogodom’.