CVIJEĆE HRVATSKOGA PRAVOSUĐA:

Sudac Lozina: Davanje novca carinicima nije mito nego nagrada!

27.07.2011 u 22:04

Bionic
Reading

Davanje novca carinicima ne spada u kazneno djelo, već je to običaj na ovim prostorima – stoji to crno na bijelom u presudi suca splitskoga Županijskoga suda Slavka Lozine, i inače poznatog po najnevjerojatnijim biserima

Kako piše Večernji list, u žalbenom postupku na Vrhovnom sudu je Lozinina presuda iz listopada prošle godine u kojoj zaključuje da špediter koji je cariniku u više navrata davao po 50 DEM jer mu je ovaj žurno carinio robu nije počinio djelo davanja mita, niti je carinik koji je uzimao novac bio podmićen.

Lozina je doslovno u presudi napisao da davanje novca carinicima ne spada u kazneno djelo, već je to običaj na ovim prostorima! 'Optuženik P. Š. (carinik u Carinarnici Split) pojasnio je na glavnoj raspravi da je točno da su on i S. M. (također carinik) od Ž. Č. (vlasnik poduzeća Dalmacijašped) u nekoliko navrata dobili po 50 maraka za ažurnost... Davanje nagrade nekome za kvalitetno i ažurno obavljen posao nije kazneno djelo, to je uobičajeno na ovim prostorima da se osobama koje su izvršile određene usluge za naručioca isti nagrade simboličnom svotom novca ili nekim poklonom u znak zahvalnosti i tretira se kao poklon, a ne kao kazneno djelo primanja ili davanja mita iz čl. 347 i 348 Kaznenog zakona', doslovno je, kako piše Večernji list, u svojoj presudi naveo sudac Lozina.