KORNATSKA TRAGEDIJA

Sudac Ivić: Fotografije nisu bile tajne

29.06.2009 u 14:50

Bionic
Reading

Istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić, koji je vodio istragu o kornatskoj tragediji, potvrdio je kako su fotografije ozlijeđenih vatrogasaca na Kornatu objavljene u medijima od početka bile dio sudskog spisa

'Ništa tu nije sporno i sve se zna. Dvije fotografije dobio sam odmah uz kaznenu prijavu protiv bivšega šibensko-kninskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice, koja je podignuta u početku rujna 2007. Ostale fotografije Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku dalo je 23. listopada 2007. na CD-u i sve je to priloženo uza spis o kornatskoj tragediji', kazao je Ivić.

Potvrdio je da su fotografije iz helikoptera snimili predstavnici Gorske službe spašavanja (GSS) iz Splita što je i utvrđeno u tijeku istrage.

U telefonskom razgovoru za Hinu to je potvrdio i sam autor fotografija Srđan Vrsalović iz splitskog GSS-a. Kazao je kako je fotografije snimio iz helikoptera kad je s drugim spasiocima došao na Kornat kako bi pomogli u akciji spašavanja 13 vatrogasaca te da mu nije poznato kako su fotografije dospjele u javnost.

'Napravio sam četiri fotografije, od kojih je najjasnije ona prva koju su mediji uglavnom objavljivali. Ostale su poprilično mutne, a sve četiri nastale su u razdoblju od oko 15 minuta', istaknuo je Vrsalović.

Ivić nije želio komentirati sumnje dijela roditelja iznesenih u medijima o istrazi. Kazao je kako ne može komentirati ni izjave roditelja da su 'vatrogasci na Kornatu dva puta gorjeli', odnosno da nisu stradali u eruptivnom požaru kako je utvrdio tim sudskih vještaka u multidisciplinarnom vještačenju tragedije, već da ih je zalilo gorivo iz helikoptera.

Dodao je kako razumije roditelje te suosjeća s njima. No objavljene fotografije ništa ne mijenjaju na stvari i nisu tajna, jer su od početka dio sudskog spisa, zaključio je Ivić.